Jedyne do czego udało mi się dojść, to co wstawiam poniżej. Zastosowałam kodeks karny skarbowy a nie mam nic z kodeksu karnego czy wykroczeń.
Moim zdanie kazus jest trochę ogólny gdyż nie wiadomo wprost np. jakiego rodzaju występku się dopuścili. Domyslam się, ze chodzi o zmniejszenie podstawy opodatkowania czyli w konsekwencji o uszczuplenie podatku, bo usunięte pliki dotyczyły kosztów. I tutaj, art. 56 kodeksu karnego skarbowego: paragraf 1 wyczerpuje znamiona czynu szefa i księgowej:
Art. 56.
§ 1. Podatnik, który składając organowi podatkowemu, innemu uprawnionemu or-ganowi lub płatnikowi deklarację lub oświadczenie, podaje nieprawdę lub zata-ja prawdę albo nie dopełnia obowiązku zawiadomienia o zmianie objętych ni-mi danych, przez co naraża podatek na uszczuplenie,
podlega karze grzywny do 720 stawek dziennych albo karze pozbawienia wolności, albo obu tym karom łącznie.
§ 2. W wypadku mniejszej wagi, sprawca czynu zabronionego określonego w § 1 podlega karze grzywny za wykroczenie skarbowe.
§ 3. Nie podlega karze określonej w § 1 i 2 podatnik, który złożył właściwemu orga-nowi podatkowemu informację, o której mowa w art. 86a ust. 12 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług, po terminie, jeżeli złożenie tej informacji nastąpiło przed dniem:
1) rozpoczęcia czynności sprawdzających w zakresie podatku od towarów i usług;
2) doręczenia zawiadomienia o zamiarze wszczęcia kontroli podatkowej lub postępowania kontrolnego w ramach kontroli skarbowej w zakresie podatku od towarów i usług, a w przypadku gdy nie stosuje się zawiadomienia â przed dniem wszczęcia takiej kontroli lub postępowania, jeżeli nie miał miejsca przypadek wskazany w pkt 1;
3) wszczęcia postępowania podatkowego w zakresie podatku od towarów i usług, jeżeli nie miał miejsca przypadek wskazany w pkt 1 lub 2.
Jakbyśmy wiedzieli jakiego rozmiaru były te uszczuplenia moglibyśmy przypisać im wykroczenie skarbowe bądź przestępstwo skarbowe. O tym mówi art.56 paragraf 2.
Szefowi jeszcze byśmy mogli "dołożyć" jeszcze art. 9 paragraf 1 kodeksu karnego skarbowego czyli za tzw. "sprawstwo", a księgowej art. 61 kks tj. nierzetelne prowadzenie ksiąg. Oczywiście w postępowaiu sądowym Sąd mógłby rozważyc nadzwyczajne złagodzenie wymiaru kary dla księgowej w związku z tym, że była związana podległością slużbową, jak i szefowi bo np. uszczuplenie było niewielkie, szybko przez niego wyrównane itp., itd. Wszystkie te okoliczności zawarte są w kodeksie karnym skarbowym.
Art. 9.
§ 1. Odpowiada za sprawstwo nie tylko ten, kto wykonuje czyn zabroniony sam al-bo wspólnie i w porozumieniu z inną osobą, ale także ten, kto kieruje wykona-niem czynu zabronionego przez inną osobę lub wykorzystując uzależnienie in-nej osoby od siebie, poleca jej wykonanie takiego czynu.
§ 2. Każdy ze współsprawców wykonujących czyn zabroniony odpowiada w grani-cach swej umyślności lub nieumyślności, niezależnie od odpowiedzialności pozostałych sprawców; okoliczność osobistą, wyłączającą lub łagodzącą albo zaostrzającą odpowiedzialność, która nie stanowi znamienia czynu zabronio-nego, uwzględnia się tylko co do sprawcy, którego ona dotyczy.
§ 3. Za przestępstwa skarbowe lub wykroczenia skarbowe odpowiada, jak sprawca, także ten, kto na podstawie przepisu prawa, decyzji właściwego organu, umo-wy lub faktycznego wykonywania zajmuje się sprawami gospodarczymi, w szczególności finansowymi, osoby fizycznej, osoby prawnej albo jednostki or-ganizacyjnej niemającej osobowości prawnej, której odrębne przepisy przyzna-ją zdolność prawną.
Art. 61.
§ 1. Kto nierzetelnie prowadzi księgę,
podlega karze grzywny do 240 stawek dziennych.
§ 2. W wypadku mniejszej wagi, sprawca czynu zabronionego określonego w § 1
podlega karze grzywny za wykroczenie skarbowe.
§ 3. Karze określonej w § 2 podlega także ten, kto wadliwie prowadzi księgę.