kazus...prawo karne?

• Autor wątku Autor wątku katzim666
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

katzim666

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Witam! Mam problem z kazusem.. Otoz pewien wiezien chce pozwac SP -Areszt Śledczy. Został tam pobity...bito go wielokrotnie, przez dluzszy okres czasu. Zglaszal to wychowawcom, ale nie doczekal sie reakcji z ich strony. Wobec sprawcow pobic zapadly prawomocne wyroki skazujace. Osadzony chce walczyc ze SP o odszkodowanie.
1. czy to jest kazus z prawa karnego czy bardziej z cywilnego?
2. Jakie art. mozna tu zastosowac?
3. Czy ma szanse na odszkodowanie iu ile czasu ma na pozew?
Prosze o odpowedź. Nie mialam jszcze post. karnego i nie wiem jak to ugryźć.

Witam , nie wiem czy SP jest tutaj dobrym adresatem , wydaje mi się ze AŚ zrobił to co należy , sprawcy pobicia zostali skazani , w związku z tym wydaje mi się , iż poszkodowany powinien wystąpić z powództwem cywilnym o odszkodowanie na tym etapie , w trakcie procesu karnego mógł wystąpić z powództwem adhezyjnym , ale to do czasu rozpoczęcia się procesu na rozprawie głównej.

tez mi sie tak wydawalo, ze adhezyjne juz odpada... A z cywilnym wobec sprawcow?

Z cywilnym wobec Skarbu Państwa. Było nie było z tego co rozumiem pobili go funkcjonariusze na służbie. Jak najbardziej odpowiada Skarb Państwa.

ha, wlasnie nie, przeoczylam...pobili go wspolosadzeni. Skazany dopatruje sie winy aresztu w tym, ze mimo jego skarg i prosb o przeniesienie nie interweniowali... aha, no i w zwiazku z tymi pobiciami od pol roku leczy sie psychiatrycznie...

No ale pracownicy AŚ nie powinni do tego dopuścić. Moim zdaniem to zaniedbanie w nadzorze. Ja tam bym atakował Skarb Państwa.

hm..czyli piwinien wystapic z powodztwem cywilnym tak? dobrze rozumiem... a jakas podstawa prawna??

albo jakas wskazowka gdzie ja znalezc;P

tak tyle wiem:P problem mam jak wskazac im naruszenie prawa, jaki art. naruszyli pracownicy aresztu...

No ale chwileczkę - to jest kazus, tak? Praca domowa, tak? Mamy ją za Pana / Panią rozwiązać od początku do końca?

no wlasnie nie praca domowa:P Jeden z listow do supp gdzie jestem nowa i nie wiem jak to ugryźć. Reszta listow prosta, typu pyt o kwalifikacje, wyrok laczny... to juz nie do konca moj poziom wiedzy. No i to tylko pomoc w znalezieniu odp podstawy, ja musze jeszcze napisac, wyjasnic i znalezc orzecznictwo, wypowiedzi doktryny itd...

Skoro tak to szkoda by było, aby wszystko Pani czerpała z wiedzy innych.

Na uczelni na pewno dostępny jest w czytelni/bibliotece Lex lub inny program prawniczy (LexPolonica, Legalis). Dodatkowo każdy w Poradni z tego co wiem ma opiekuna do danej sprawy,więc on sprawdzi daną opinię. Znalezienie artykułów to akurat najmniejszy problem.. no ale skoro do komentarza nawet Pani nie chce zajrzeć, to trochę nie za bardzo.

Moim zdaniem brak należytego nadzoru nad tym co się dzieje w AŚ jest niezgodnym z prawem zaniechaniem przy wykonywaniu władzy publicznej.

Do tego dorzucamy art. 444 i nast. KC.

Trzeba również odnieść się do powiązania AŚ ze Skarbem Państwa - a więc należy się zastanowić co to właściwie jest AŚ - jaką ma formę prawną i czy to na pewno jest SP, a nie np. jednostka samorządu terytorialnego.

Moim zdaniem to są najistotniejsze kwestie. Niewątpliwie obowiązkowo trzeba przeczytać komentarze do art. 417 KC i nikt tego za Panią / Pana nie zrobi.

taak...tylko byly swieta...biblioteka funkcjonuje od srody, a ja jestem u rodziny na wsi..Niestety babcia nie posiada komentarzy. Dlatego pomysl z forum.. Opiekun tez mi nie odpisze-dlugi weekend, na uczelni go nie ma bo dzis wolne. I nie chodzi mi o gotowa odp. tylko pokierowanie, np. ustawa o..., bo musze napisac 1 rozdzial pracy mgr na czwartek wiec wyjatkowo malo mam czasu. Liczylam na wskazowke.
Ale dobra, nadstawie drugi policzek i powiem tylko dzieki, pisanie tu to jednak byl zly pomysl. A na skorzystanie z 417 kc tez wpadlam, to akurat najprostsza czesc...

Ja tam zazdroszczę takiego tematu. Jest to ładny kawałek nauki prawa cywilnego i sama radość, żeby przetrenować w praktyce jak to wszystko działa i to jeszcze pod okiem opiekuna.

Nie wnikam w organizację Pani pracy, ale jakoś nie wierzę, że taką opinię musi Pani przygotować z dnia na dzień. A jeżeli się wszystko zostawia na ostatnią chwilę...

nie musze, ale chcialam.. Listy (3) dostalam w piatek wieczorem, chcialam to zalatwic w ciagu tygodnia, czyli do pt, bo oficjalny termin na zalatwienie sprawy to 2 tyg, ale musi jeszce opiekun zatwierdzic a to trwa... Coz, tak czy inaczej dzieki za zainteresowanie.

KKW. Art. 108. (136) § 1. Administracja zakładu karnego ma obowiązek podejmowania odpowiednich działań celem zapewnienia skazanym bezpieczeństwa osobistego w czasie odbywania kary.
§ 2. Skazany jest obowiązany poinformować niezwłocznie przełożonego o zagrożeniach dla jego bezpieczeństwa osobistego oraz unikać tych zagrożeń.
hmm...mozn sie na ten art. powolac jesli dotyczy warunkow wyk. kary pozbaw woln.? Bo jesli tak to pozostaje mi faktycznie udac sie do bbibl w srode w celu odszukania odp komentarzy ...

Brawo :tuptup:

Tak, najlepiej udać się teraz do biblioteki w celu analizy przepisów z komentarzem.

Powrót