kazus- prawo rzeczowe. Pomocy!

• Autor wątku Autor wątku student2022
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

student2022

WItam wszystkich! Jestem tutaj nowy na forum, czy znalazłby się ktoś kto pomógłby rozwiązać mi kazus z prawa rzeczowego? Kazus przerósł moje mozliwości i jest bardzo czasochłonny- przynajmniej jak dla mnie. Mam w tym tygodniu dwa egzaminy i zwyczajnie nie wyrobie się, żeby przysiąść do tego tematu porządnie. Czy jest tutaj ktoś kto orientuje się w tematach hipotek, służebności i współwłasności. Będę bardzo wdzięczny

treść kazusu-Jerzy, Andrzej i Anna są współwłaścicielami nieruchomości gruntowej – działki nr 115 o powierzchni 12 ha, objętej księgą wieczystą nr KR1P/00012345/1. Udział każdego ze współwłaścicieli wynosi 1/3. Współwłaściciele wspólnie ustanowili na całej nieruchomości hipotekę umowną na rzecz banku A na kwotę 750.000 zł, ponadto Anna obciążyła swój udział hipoteką umowną na rzecz banku B do kwoty 500.000 zł na zabezpieczenie kredytu, jaki tym banku zaciągnęła. W księdze wieczystej ujawniono hipoteki zgodnie z umowami. Ponadto nieruchomość wspólna obciążona jest ujawnioną w księdze wieczystej służebnością gruntową przechodu i przejazdu na rzecz każdoczesnego właściciela nieruchomości sąsiedniej – działki 116 – pasem szerokości 4 m wschodnim skrajem działki 115. Jerzy, Andrzej i Anna postanowili zawrzeć umowę zniesienia współwłasności.

Problemy:
1. Jakie są skutki zniesienia współwłasności dla służebności?
2. Jakie są skutki zniesienia współwłasności dla hipotek na nieruchomości wspólnej i na udziale w nieruchomości wspólnej, jeżeli współwłaściciele dokonują zniesienia współwłasności nieruchomości poprzez:
a) przyznanie nieruchomości na wyłączną własność Anny, która spłaci pozostałych współwłaścicieli,
b) przyznanie nieruchomości na wyłączną własność Andrzeja, który spłaci pozostałych współwłaścicieli,
c) podział nieruchomości wspólnej na trzy równe części, przy czym Anna otrzyma część zachodnią, Jerzy część środkową, natomiast Andrzej wschodnią część nieruchomości?
3. Wpływ zniesienia współwłasności na prawa osób trzecich na nieruchomości wspólnej i na udziale w nieruchomości wspólnej.

Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin §8

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót