Kazus prawo rzeczowe

• Autor wątku Autor wątku kurkarina
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kurkarina

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam :) Bardzo prosze o pomoc w rozwiązaniu kazusu ;)

Jarosławowi K. przysługiwało prawo własności do lokalu mieszkalnego, w którym założył mały warsztat szlifierski (z zawodu był jubilerem i postanowił część pracy wykonywać w domu). Swoją pracę wykonywał w godzinach popołudniowych, posługując się szlifierką powodującą zakłócenia, które uniemożliwiły mieszkańcom bloku odbiór programu RTV. Fakt ten potwierdziła opinia biegłego.

Czy, a jeżeli tak, to w jaki sposób, i na jakiej podstawie, mieszkańcy będą mogli domagać się zaprzestania działalności przez Jarosława K.?

Naprawdę nie wiem, który artykuł z KC wykorzystać. Jest to kazus z działu PRAWO RZECZOWE. Z góry dziękuję.

W zasadzie jest to sprzeczne ze zwyczajami na forum (bo nie zaproponowałaś swojego rozwiązania do dyskusji), ale podpowiem jedno słowo: "immisja".

Nie chcę być nie miła, ale dla mnie pomoc oznacza podanie propozycj swojego rozwiązania, a następnie ktoś może skorygować błędy jakie popełniłaś i ewentualnie później naprowadzić na właściwy tor, bo na obecną chwilę Twój post dla mnie brzmi jak "zrób to za mnie".

Zastanawiałam się właśnie nad zakazem immisji, ale zmyliły mnie też przepisy dotyczące współwłasności. Jestem początkującym użytkownikiem tego forum, więc dziękuję bardzo za rady :) i nie chodziło mi o coś w stylu "zrób to za mnie".
Pozdrawiam.

Powrót