Kazus-prośba o podpowiedź

• Autor wątku Autor wątku buniac
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

buniac

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Mam do rozwiązania kazus: Zbigniew C ordynator chirurgii nie dopełnił-wynikającego z przyjętych procedur medycznych-obowiązku bezpośredniego nadzoru podczas wykonywania przez lekarza Artura M. znieczulenia do zabiegu usunięcia przepukliny pachwinowej lewostronnej ośmioletniego Kamila S., u którego w wywiadzie ustalono obciążenie alergią. Zlecił wykonanie tego zabiegu w znieczuleniu w wyniku którego doszło do nagłego zatrzymania krążenia, w efekcie czego nastąpił niedowład spastyczny czterokończynowy i niedowidzenie znacznego stopnia. Artur M. lekarz anestezjolog uczestniczący w zabiegu po wcześniejszym wykonywaniu czynności medycznych na oddziale intensywnej terapii, spiesząc się na salę operacyją pobieżnie zapoznał się z dokumentacją medyczną, zawierającą informacje dotyczące przeciwwskazań aplikowania konkretnego środka usypiającego. Danych zawartych w karcie wywiadu medycznego nie zauważył i nie uwzględnił przyczyniając się w ten sposób do w/w skutku.
1. podaj kwalifikację prawną zdarzenia i uzasadnij ją, wykaż istotę i ustawowe znamiona przestępstwa
2. wyjaśnij element nieumyślności polegający "na niezachowaniu należytej ostrożności wymaganej w danych okolicznościach" w powyższym założeniu
3. wskaż istotę i różnicę między błędem a niepowodzeniem lekarskim
4. podaj tryb ścigania i formę postępowania przygotowawczego.

Jestem studentką administracji a to jest mój 2 kazus z prawa karnego z jakim mam do czynienia. Nigdy nikt nie pokazał nam jak się takie kazusy rozwiązuje dlatego proszę o wskazówki.

Bazuję na art 156 par 1 pkt 2 kk., i 1 punkt zadania mam w miarę zrobiony. Z pozostałymi mam problem. Doczytałam (do pkt 4) że w takiej sprawie orzeka sąd rejonowy i prowadzone jest dochodzenie.

Proszę o pomoc! Kazus jest na zaliczenie ćwiczeń :)

Powrót