Kazus... prośba o pomoc w rozwiązaniu

• Autor wątku Autor wątku xxxona
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xxxona

Hej...
wiem, że źle ze tutaj piszę, ale za żadne skarby nie wiem jak rozwiązać ten kazus.. Bardzo proszę Was o pomoc.

Naczelnik US 10.06.2012 r doreczlym podatnikowi postawnowienie o wszczeciu postepowania podatkowego w sprawie okreslenia podatku dochodowego za rok od osob fizyczny za rok 2006 w innej wysokosci niz bylo to wykazane w zeznaniu podatkowym niniejszego podatnika. 16.06.2012 roku zawiadomil podatnika, ze 18.06.2012 r. beda przesluchiwanie swiadkowie. Po przesluchaniu świadkow z udzialem podatnika, Naczelnik US zawiadomil podatnika dnia 10.11.2012 r. ze moze zapoznac sie z materialem dowodowym. Podatnik nie skorzystal z tej opcji. Naczelnik 20. 12.2012 r. wydal decyzje okreslajaca podatek dochodowy od osob fizycznych za rok 2006 w innej wysokosci niz wynikalo to z zeznania. Decyzje doreczono 3.03.2013 roku

Prosilabym o podpowiedz jaki srodek zaskarzenia przysluguje podatnikowi z powyzszego zadania...

Proponuję lekturę art. 70 par. 1 ordynacji podatkowej

Teraz to już trochę późno

Przepis prawny:
Art. 223.
§ 1. Odwołanie wnosi się do właściwego organu odwoławczego za pośrednictwem organu podatkowego, który wydał decyzję.
§ 2. Odwołanie wnosi się w terminie 14 dni od dnia doręczenia:
1) decyzji stronie,
2) zawiadomienia, o którym mowa w art. 103 § 1.

ale czy tutaj jest przedawnienie?
zaplata za rok 2006 powinna nastapic do konca kwietnia 2007 a decyzja byla w roku 2012.

eee, czy Ty pytasz o zarzuty wobec decyzji?
Bo wcześniej było: "jaki srodek zaskarzenia". Prawidłowa odpowiedź "Odwołanie".
A tu jednak okazuje się, że trzeba Ci cale odwołanie napisać, bo się Tobie nie chce?

no i wlasnie dlatego nie wiem o co tu chodzi... ani o przedawnienie ani o nieuczestniczenie w przesluchaniu

nie ze sie nie chce, wlasnie chce tylko nie wiem od czego mam sie tutaj odwolywac. Ze odwolanie to wiem

Ostatnią edycję dokonał moderator:
ale jak przedawnione?
Zeznanie za rok 2006 nalezy uregulowac do konca kwietnia 2007. Czyli 5 lat od konca kwietnia 2007 to kwiecien 2012.
Czyli jesli dostal postanowienie w czerwcu 2012 roku to jest dlatego przedawnione, bo termin minal pod koniec kwietnia tego roku?
A nie liczy sie tego czasem tak, ze 5 lat po zakonczeniu roku podatekowego, czyli tutaj od roku 2008?

xxxona napisał:
ale jak przedawnione?
Zeznanie za rok 2006 nalezy uregulowac do konca kwietnia 2007. Czyli 5 lat od konca kwietnia 2007 to kwiecien 2012.
5 lat od grudnia 2007 to grudzień 2012
xxxona napisał:
Czyli jesli dostal postanowienie w czerwcu 2012 roku
Od kiedy wymiaru podatku dokonuje sie postanowieniem?

no ale to nie jest przedawnione... skoro 5 lat upłyneło w roku 2012. Postepowanie rozpoczelo sie na poczatku 2012 wiec nie ma przedawnienia.

Przeczytaj w ordynacji , co zawiesza bieg przedawnienia, a na pewno nie znajdziesz zapisu, że jest to postanowienie o wsczęciuu postępowania.
Następnie należałoby zastanowić się nad tym, w jaki sposób zaległy podatek można wymierzyć-według mnie na pewno nie postanowieniem. Jeśli tylko decyzją, to czy w określeniu daty wymierzenia takiego zaległego podatku istotna jest data doręczenia czy wydania decyzji.
PS. Prosiłaś o pomoc w rozwiązaniu, a oczekujesz rozwiązania. To nie to samo chyba...

nie oczekuje rozwiazania, tylko prosze o pomoc o co mozna sie tutaj "doczepic" i napisac odwolanie.
Naczelnik 20. 12.2012 r. wydal decyzje okreslajaca podatek dochodowy od osob fizycznych za rok 2006 w innej wysokosci niz wynikalo to z zeznania. Decyzje doreczono 3.03.2013 roku - jest decyzja a nie postanowienie...

postanowienie bylo o wszczeciu postepowania a nie o ustalenie podatku za rok 2006

Ostatnia edycja:
Decyzję doręczono w 2013 roku. Zobowiązanie przedawniło się 31 grudnia 2012 roku

Powrót