kazus:(proszę o pomoc.

• Autor wątku Autor wątku anitaaa33
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anitaaa33

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Jan K. położył na ladzie sklepowej 1.80 i zabrał dziennik.Czy Jan K. nabył dziennik czy nie??

I znowu napiszę, że należy najpierw podać swoje rozwiązanie. A użytkownicy forum podpowiedzą.

hmm..według mnie nie nabył gazety zgodnie z art.535 kodeksu cywilnego uważam ze nie została zawarta umowa kupna sprzedaży...trzeba też zwrócić uwagę czy sprzedawca przyjął pieniądze i czy gazeta kosztowała 1,80....???

zobaczcie jak możecie czy dobrze myślę...:help:

A o ofercie z kc to szanowna Pani czytała ?
--
dementii

hmm..jakiej ofercie ??gdzie to znajdę? jaki art.??

pierwszy raz mam z tym do czynienia i nie wiem od czego zacząć

hmm o ofercie czytałam ale nie wiemy czy cena która była na ofercie sprzedaży to 1.80 wiec jak ustalić czy nabył gazetę czy nie

A moim zdaniem zostala dobrze zawarta umowa sprzedazy ze wzgledu na to ze umowa ta by wywarla skutki prawne nie wymaga zlozenia oswiadczen woli w jakiejs konkretnej formie a wiec moze byc zawarta w formie dorozumianej:)

Leżący na ladzie dziennik wystawiony na widok publiczny z ceną (jeśli jest nadrukowana) - stanowi ofertę sprzedaży. Zabranie dziennika przez kupującego można uznać za złożenie oświadczenia woli przyjęcia oferty sprzedaży w sposób dorozumiany, a jednocześnie za wydanie towaru (samoobsługa). Ponadto kupujący pozostawiając równowartość ceny spełnił swoje zobowiązanie.

czyli nie zastanawiamy się czy dziennik był droższy czy tańszy tylko przyjmujemy ze nabył dziennik

Jeśli nie było innej ceny niż nadrukowana, to widocznie sprzedawca takową uznał za słuszną.
--
dementii

Powrót