Kazus , proszę o pomoc !

• Autor wątku Autor wątku myny24
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

myny24

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Proszę o pomoc w rozwiązaniu następującego kazusu.

Kazus

Mikołaj K. wystąpił do Starosty G. o wydanie pozwolenia na budowę dla inwestycji polegającej na budowie domu jednorodzinnego. Starosta G. powiadomił o wszczętym postępowaniu właścicieli sąsiednich nieruchomości Jakuba C. i Cezarego Z.
Jakub C. 9 maja 2010r. wystąpił z wnioskiem do organu o zawieszenie wszczętego postępowania, gdyż wydanie pozwolenia mogłoby kolidować z planowaną przez niego sprzedażą nieruchomości.
Starosta G. postanowieniem z 19 maja 2010r. zawiesił na wniosek strony wszczęte postępowanie administracyjne, co uniemożliwiło realizację planów Mikołaja K.

Pytania:
1. Co może zrobić Mikołaj K. w zaistniałej sytuacji ?
2. Czy rozstrzygnięcie wydane prze Starostę G. jest dopuszczalne ?
3. Jakie skutki procesowe wywołuje postanowienie o zawieszeniu postępowania ?

Bardzo proszę o pomoc i w razie możliwości szybką odpowiedź.

A czy Szanowna Pani Autorka wykaże się minimalnym wysiłkiem podejmując PRÓBĘ "rozgryzienia" tematu?

Chętnie wesprzemy, podpowiemy, ale proszę mi wybaczyć - zadań za kogoś na zajęcia odrabiać nie będziemy (a przynajmniej nie ja).

Oczywiście , że próbowałam jakoś to rozwiązać .
Co do pierwszego pytania myślę , że Mikołaj K. może złożyć zażalenie a mianowicie chodzi mi o art. 101 par.3 kpa - Na postanowienie w sprawie zawieszenia postępowania służy stronie zażalenie.
art 141. - Na wydane w toku postępowania postanowienia służy stronie zażalenie, gdy kodeks tak stanowi.
Co do drugiego pytania mam wątpliwości... Z jednej strony organ administracji publicznej wydaje postanowienia , ale z drugiej zawiesić postępowanie może , jeżeli wystąpi o to strona , na której żądanie postępowanie zostało wszczęte ... ( a przecież to Mikołaj K. wszczął postępowanie)
Nad trzecim jeszcze się nie zastanawiałam ;)

Nie pisząc swoich "przemyśleń " nie oznacza , że jestem nierobem i liczę na kogoś. :)
Chciałam skonfrontować jak to ująłeś swoje "próby rozgryzienia " z opinią ludzi , którzy być może odnajdują się w tym temacie lepiej niż ja :) ( nie jestem studentką prawa - niestety) :)

Co do pytania 3 myślę ,że może to być art. 101 par. 1 i 2 , art.102 oraz art.103 ??
Największy problem sprawia mi pytanie numer 2 ;/

pytanie drugie - to myślę, z przysługuje zażalenie na postanowienie o zawieszeniu jak najbardziej i zostało by uchylone ze względu na fakt iż na wniosek strony postępowanie może zostać zawieszone jedynie za zgodą drugiej, nigdy z urzędu - to według mnie zarzut nie poinformowania strony o prawie zajęcia stanowiska strony w sprawie zawieszenia postępowania w sytuacji gdy wniosek składa inny uczestnik postępowania w konsekwencji prowadzący do zawieszenia postępowania bez prawnie norm przepisanych.

Powrót