kazus - proszę o pomoc

• Autor wątku Autor wątku kakunia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kakunia

Jan Kowalski w wieku lat 15 popełnił czyn karalny z art. 279 par 1 KK (tzn. współudział w kradzieży). Wchwili orzekania miał ukończone lat 19. Sąd rejonowy skazał go na 2 lata pozbawienia wolności. Czy sąd mógł skazać Jana Kowalskiego na taką karę ?

chodzi o to czy sąd mógł skazać go na 2 lata ? wkońcu był małoletnim więc obowiązują ich inne sankcje... sama niewiem

Sprawdź w kodeksie karnym kiedy osoby poniżej lat 15 mogą wyjątkowo odpowiadać jak "dorośli".

w KK nie znalazłam takiej informacji. jedynie artykuł 10 par. 2 mówi o wieku odpowiednim do popełnionego czynu w tym kazusie. wychodzi na to, że niesłusznie Kowalski został pozbawiony wolności.

kakunia:

jest orzeczenie SNu i jasno z przepisu wynika, iż jeśli postępowanie wszczęto po ukońćzeniu przez sprawcę 18 roku życia, to może on odpowiadać jako dorosły, ale należy obligatoryjnie nadzwyczajnie złagodzić mu karę - z ustawy o nielatach, zaraz poszukam treści;

Wyrok Sądu Najwyższego - Izba Karna

z dnia 3 listopada 2004 r.

II KK 266/2004

LexPolonica nr 383423

Krakowskie Zeszyty Sądowe 2005/6 poz. 38

Orzecznictwo Sądu Najwyższego w Sprawach Karnych 2004 poz. 1967

Prokuratura i Prawo - dodatek 2005/6 poz. 5

Prokuratura i Prawo - dodatek 2005/6 poz. 6

Prawnomaterialne przesłanki orzeczenia kary wobec nieletniego, który przed ukończeniem 17 lat popełnił przestępstwo (inne niż wymienione w art. 10 § 2 kk) lub przestępstwo skarbowe, a w chwili orzekania ukończył lat 18, określa art. 13 ustawy o postępowaniu w sprawach nieletnich.

Określenie „w chwili orzekania” wskazuje, że postępowanie w sprawie konkretnego nieletniego wszczęto przed ukończeniem przez niego 18 lat.

Zgodnie z treścią tego przepisu sąd rodzinny może wobec nieletniego zastosować środki poprawcze, a w przypadku stwierdzenia niecelowości ich stosowania wymierzyć karę stosując jej nadzwyczajne złagodzenie. Orzeczenie skazujące nieletniego w trybie art. 13 zapada po przeprowadzeniu rozprawy w postępowaniu poprawczym.

Przesłanki zastosowania przepisu art. 18 § 1 pkt 2 ustawy o postępowaniu w sprawach nieletnich to:

- popełnienie przez nieletniego czynu karalnego między 13 a 17 rokiem życia,

- wszczęcie postępowania in personam po ukończeniu przez nieletniego 18 lat.

Zwrot „postępowanie wszczęte przed ukończeniem przez nieletniego lat 18” należy rozumieć jako wszczęcie postępowania przez jakikolwiek uprawniony organ.

Ostatnia edycja:
Czyli Sąd mógł czy nie mógł skazać Kowalskiego na dwa lata pozbawienia wolności? ;)

Czyli Sąd mógł go skazać. Przewidywana kara za złamanie art. 279 to pozbawienie wolności od roku do lat 10. Być może 2 lata to kara złagodzona.

Nie. Dwa lata to nie jest kara nadzwyczajnie złagodzona. O tym jak wygląda kara nadzwyczajnie złagodzona mówi art. 60 kodeksu karnego i jest to kara poniżej ustawowego zagrożenia, czyli przy zarzucie z art. 279 k.k. - poniżej roku pozbawienia wolności.

jesteście mądrzejsi ode mnie więc musze się z wami zgodzić :) dziękuje za pomoc

Wcale nie musisz. To tylko luźna opinia na forum ;)

kakunia:

w sumie to chyba zły eyroczek Snu wkleiłem, ale taka jest istota, chociaż znalazłem ostatnio, że coś sie najwyższemu pozmieniało;

jednak ja przyuważyłem sprawie w SO właśnie na tej podstawie - mniej więcej Twój kazus;

oczywiste ponad wszelką wątpliwość jest, że można mu najwięcej dać 11 miesięcy i to pewnie w zawiasach, chyba że już jako nielat stosowali mu środki, ale wtedy musi mieć mniej, niż 21, po po skończniu 21 czyści mu się w KRSie wpisy, więc pozostaje tylko czekać na notkę z Rodzinnego;

Powrót