Kazus - protest wyborczy

• Autor wątku Autor wątku miki77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

miki77

Użytkownik
Odpowiedzi
36
Witam.
Kazus wygląda następująco:
-Miejska Komisja Wyborcza podjęła uchwałę w sprawie zarządzenia druku kart do głosowania w wyborach do Rady Miasta, karty miały być drukowane zgodnie z załącznikami do powyższej uchwały
-wzór karty który dostarczono do drukarni zawierał błąd - brak komitetów wyborczych, wykryto go po ok. 2 h od rozpoczęcia głosowania 16 dnia miesiąca
- zanim wykryto błąd w głosowaniu wzięło udział ok. 5 proc wyborców, wydrukowanie prawidłowych kart do głosowania trwałoby ponad 8h więc miejska komisja wyborcza podjęła uchwałę że karty zawierające błąd są zgodne ze wzorem, komunikat przekazano do wszystkich obwodowych KW przed 13:00, wyniki ogłoszono 21 dnia tego samego miesiąca
na podstawie tego kazusu mam opracować protest wyborczy,w mojej ocenie jedyną podstawą do zarzutów jest samo dostarczenie błędnych kart oraz uchwała podjęta w trakcie głosowania ale czy mogłoby to mieć realny wpływ na wynik wyborów?
- co o tym sądzicie, czy widzicie może jakieś inne niedopatrzenia które mógłbym zawrzeć w proteście wyborczym ?
liczę na Wasze wskazówki

Pzdr

przy okazji chciałbym się także dowiedzieć czy jeden protest wyborczy można oprzeć na 2 podstawach jednocześnie , a więc przestępstwie przeciwko wyborom i naruszeniu zasad Kodeksu wyborczego , na podstawie stanu faktycznego który przytoczyłem w 1 wpisie chyba lepszym rozwiązaniem byłoby uznanie za podstawę protestu przestępstwa przeciwko wyborom tzn. brak nazw komitetów?

Powrót