Kazus pytanie

• Autor wątku Autor wątku Laik91
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Laik91

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Pytanie jest takie czy jeżeli mieszkańcy gminy B. skarżą się petycjami na brak biblioteki to sejmik województwa może taka jednostek budżetowa powołać ?
Czy na szczeblu gminy to obowiązek gminy .
Wiem ze uwagę należy zwrócić na art. 12 ustawy o finansach publicznych, ale i tak nie mam pewności.

Wiem tez ze obowiązkiem każdej gminy jest posiadanie co najmniej jednej biblioteki.

Skarżąc się petycją nic większego się nie wskóra, nie można odpowiedzi na tę petycję zaskarżać do sądu administracyjnego, może tylko uporczywość w ich składaniu "pobudzi urzędnika".

Wydaje mi się, że jest to obowiązek na szczeblu gminnym (art. 19 ust. 2 ustawy o bibliotekach) wskazany jest tam obowiązek zorganizowania i prowadzenia co najmniej jednej gminnej biblioteki publicznej. Choć należy mieć także na uwadze ust. 5 tego artykułu odnoszący się do możliwości zawierania porozumień w sprawie wspólnego prowadzenia obsługi biblioteczne.

Należy też zaznaczyć, że sam art. 8 w/w ustawy wskazuję na to, iż m.in. jednostki samorządu terytorialnego są organizatorami. "Są" a więc jest to ich ustawowy obowiązek (to znaczy tworzenia i prowadzenia biblioteki). Potwierdza to także ustawa o organizowaniu i prowadzeniu działalności kulturalnej (art. 9 ust. 2).

Bardziej adekwatny wydaje mi się tu art. 101a ustawy o samorządzie gminnym, występuje wtedy uprawnienie po stronie mieszkańca do wezwania usunięcia naruszeń prawa jeżeli organ ten nie wykonuje czynności nakazanych prawem. Po bezskutecznym wezwaniu do usunięcia naruszeń można skierować skargę do sądu administracyjnego.

Takie są moje przemyślenia

Dzięki wielkie za odpowiedź wprawdzie już sama drogą dedukcji doszłam do tego wszystkiego ale mimo to fajnie że ktoś się wypowiedział:)
Poza tym najistotniejsze jest to zdanie : Gminne, powiatowe i wojewódzkie j.b. tworzą, łączą i likwidują organy stanowiące jednostek samorządu terytorialnego.
Jeszcze raz DZIA :)

Powrót