kazus spis inwentarza vs zachowek

• Autor wątku Autor wątku vulpeculus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

vulpeculus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Hm, tak sobie czytam kpc i zwątpiłem, bo nie mogę nigdzie znaleźć odpowiedz
na najbardziej prostą kwestie.
Mam pytanie odnośnie art. 637 kpc: "§ 1. Na wniosek tego, kto uprawdopodobni, że jest spadkobiercą, uprawnionym do zachowku lub zapisobiercą, albo wykonawcy testamentu, wierzyciela mającego pisemny dowód należności przeciwko spadkodawcy lub właściwego urzędu skarbowego sąd postanowi sporządzenie spisu inwentarza."

Sytuacja typowa: "Wdowiec ma trójkę dzieci. Sporządza testment w którym cały majątek pozostawia swoim dwóm córkom, które następnie po jego śmierci w wyniku postanowienia prawomocnego sądu nabyły spadek (nieruchomość +lokaty) po połowie. Po roku od czasu wydania postanowiena syn zmarłego składa wniosek o sporządzenie spisu inwentrza. Oceń stan prawny"
1. Czy to znaczy że w przypadku zachowania odpowiedniej formy przez powoda sąd ZAWSZE wyda postanowienie o sporządzenie spisu inwentarza? Czy też dotyczy to tylko pewnych sytuacji; defraudacja spadku, określenie wysokości zachowku itd.?
2. Czy także osoba pominięta w testamencie, a nawet wydziedziczona ma prawo do takiego spisu?
3. I wrescie najbadziej mnie intrygujące pytanie: PO CO robić spis inwentarza (pomijam wynagrodzenie za pracę dla komornika, zyski reczoznawców itd.) skoro syn ma prawo do wystąpienia o zachowek (zakładając, że majątkowi nie grozi żadna defraudacja i zniszenie)?
Wiem, że moje pytania brzmią trochę trywialnie, bo syn pewnie zawsze będzie miał prawo do wystąpienia o zachowek ale czy to nie jest proste zapychanie sądów i dublowanie procedur?

Faktycznie dosc trywialnie zabrzmialy.
Spis inwentarza robi sie po to zeby nic ze spadku nie zniknelo. Robi sie go rowniez wtedy i przede wszystkim wtedy gdy jest wierzyciel spadkodawcy ktory nie zna calego majatku dluznika.
Przy roszczeniach zachowkowych logiczne jest, ze sklad spadku musi byc znany w zasadzie przed wniesieniem powodztwa bo od wartosci spadku obliczany jest ów zachowek.
Co nie oznacza ze spis jest obligatoryjny. Spis sporzadzany jest obligatoryjnie przy przyjeciu spadku z dobrodziejstwem inwentarza.

Sytuacja jest prosta jesli majatek jest niewielki i jasne jest jego pozostawanie w majatku odrebnym.

Jesli zas majatek jest spory i spadkodawca wiodl "bujne" zycie to s.i. jest wskazane.

Co do 2 pierwszych pytan to odpowiedzi na nie sa zawarte w KPC.

Powrót