Kazus spółka Jawna

• Autor wątku Autor wątku chylus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

chylus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Problem z kolejnym kazusem :( Tym razem chodzi o spółke jawną.

Wspólnik spółki jawnej wystąpił do sądu z powództwem o pozbawienie Jana Kosa prawa do reprezentowania spółki podnosząc w uzasadnieniu, że transakcje dokonywane przez pozwanego przyniosły spółce wymierne straty. Pozwany wniósł o oddalenie powództwa zarzucając, iż jest jedynym wspólnikiem uprawnionym do reprezentowania spółki i pozbawienie go tego prawa uniemożliwi działanie gospodarcze spółki.

Zaproponuj rozstrzygnięcie sądu.
Przedstaw sposoby pozbawienia wspólnika prawa reprezentowania spółki jawnej.

Bede bardzo bardzo wdzięczny za pomoc

Powierzenie prawa reprezentacji jednemu wspólnikowi z wyłączeniem pozostałych wynika z umowy spółki.
Wydaje mi się, iż w przypadku orzeczenia pozbawienia prawa reprezentacji tego wspólnika to skutkiem takiego wyroku byłby powrót do reguł ogólnych wynikających z ksh - każdy może reprezentować z wyjątkiem pozbawionego.

Dziekuje bardzo za pomoc :) a nie wiesz gdzie mozna znalesc wyroki sadow w takich sprawach badz co mysla o tym jacys znani ludzie np:Andrzej Kidyba , Rodzynkiewicz :)

Czy w tym lexie dostepnym w internecie cos znajde bo szukalem i nic nie wiedze ;( a to moja praca zaliczeniowa semestralna :(

Nie wiem, mi chodziło o pewien powszechnie znany program dostępny np. w czytelniach wydziałów prawa.
Nie wiem jak jest na innych wydziałach.

Powrót