Kazus- wykreślenie z CEIDG

• Autor wątku Autor wątku ordinarygirl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

ordinarygirl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam,
Mam taki kazus do rozwiązania. Mam nadzieję, że ktoś z Was może mi go sprawdzić i nanieść ewentualne poprawki. Byłabym też wdzięczna jakby ktoś mógł tak "po ludzku" opowiedzieć jak poprawnie rozwiązywać kazusy. Dziękuję z góry.

Jan Kowalski w styczniu 2013r. otworzył osiedlowy sklep spożywczy. Przeprowadzona w połowie 2013r. kontrola skarbowa wykazała, że prowadzona działalność nie przynosi przedsiębiorcy zysku, a w niektórych miesiącach księgi rachunkowe wykazują straty. W następstwie kontroli Kowalski otrzymał decyzję ministra właściwego do spraw gospodarki, z której treści wynikło, iż został wykreślony z CEIDG, ponieważ jego działalność nie przynosi zysku, więc nie można zakwalifikować jej, jako działalność gospodarczą.

Pytanie: Czy minister właściwy do spraw gospodarki ma prawo wykreślić Jana Kowalskiego z CEIDG w sytuacji, gdy jego działalność nie przynosi zysku?

Odpowiedź:

Minister właściwy ds. gospodarki nie ma prawa wykreślić Kowalskiego z CEIDG, gdyż zgodnie z art. 35 ustawy o swobodzie działalności gospodarczej minister właściwy ds. gospodarki może wykreślić przedsiębiorcę, jeżeli nie dokona poprawnego wpisu mimo wezwania oraz zgodnie z art. 34 ustawy o swobodzie działalności gospodarczej, który głosi, iż:
„Przedsiębiorca podlega wykreśleniu z CEIDG z urzędu, w drodze decyzji administracyjnej ministra właściwego do spraw gospodarki, w przypadku:
1) gdy prawomocnie orzeczono zakaz wykonywania działalności gospodarczej przez przedsiębiorcę;
1a) wpisania do rejestru przedsiębiorców jednoosobowej spółki kapitałowej powstałej wskutek przekształcenia przedsiębiorcy będącego osobą fizyczną wykonującą we własnym imieniu działalność gospodarczą;
2) stwierdzenia trwałego zaprzestania wykonywania przez przedsiębiorcę działalności gospodarczej;
3) niezłożenia wniosku o wpis informacji o wznowieniu wykonywania działalności gospodarczej przed upływem okresu 24 miesięcy od dnia zawieszenia wykonywania działalności gospodarczej;
3a) niezłożenia wniosku o wpis informacji o wznowieniu wykonywania działalności gospodarczej od dnia następującego po dniu, do którego przedsiębiorca zawiesił wykonywanie działalności gospodarczej na podstawie art. 14a ust. 1d;
4) utraty przez przedsiębiorcę uprawnień do wykonywania działalności gospodarczej przysługujących na podstawie art. 13 ust. 1 albo ust. 2;
5) gdy został dokonany z naruszeniem prawa”

Aczkolwiek nie wiem, czy jest to poprawnie rozwiązany kazus (jeśli chodzi o schemat rozwiązywania), a także zastanawiam się czy odpowiedź na niego jest dobra, bo z drugiej strony wg. Art.2 działalność gospodarcza to zarobkowa działalność, a skoro sklep Kowalskiego nie przynosi zysku, to nie powinien być traktowany jako działalność.

Zarobkowa nie oznacza że zyskowna, zarobkowa oznacza że odpłatna.

Czyli odrzucając tę wątpliwość kazus rozwiązałam poprawnie?

Powrót