kazus-wypadek drogowy

• Autor wątku Autor wątku yghhh
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

yghhh

Użytkownik
Odpowiedzi
63
sytuacja jest taka- mgła, kiepska widoczność.
ciężarówka cofa na wzniesieniu na drodze, jest na niej linia przerywana.
w ciężarówkę wjeżdża bus jadący 90 km/h (obie osoby z busa trafiają do szpitala).

czy odpowiedzialność ponosi tylko kierowca ciężarówki? (wiadomo to on był na środku drogi w poprzek, a warunki na drodze były kiepskie).

czy można doszukiwać się też odpowiedzialności kierowców busa lub zmniejszenia odpowiedzialności kierowcy ciężarówki?

świadkowie twierdzą, że ciężarówka nie była z dołu widoczna.

myślę ze mamy tu odpowiedzialność na zasadzie winy, bo zderzenie dwóch mechanicznych środków komunikacji, zmniejszyłabym odpowiednio do okoliczności odpowiedzialność kierowcy ciężarówki.

to na gruncie prawa cywilnego.

a na gruncie prawa karnego- odpowiedzialność za wypadek komunikacyjny- 177 KK

yghhh napisał:
myślę ze mamy tu odpowiedzialność na zasadzie winy, bo zderzenie dwóch mechanicznych środków komunikacji
yghhh napisał:
a na gruncie prawa karnego- odpowiedzialność za wypadek komunikacyjny- 177 KK

Pełna zgoda.

yghhh napisał:
zmniejszyłabym odpowiednio do okoliczności odpowiedzialność kierowcy ciężarówki.

A jakie okoliczności miałyby w opisanej sytuacji przemawiać za przyczynieniem się do wypadku przez kierującego busem?

co przemawia za odpowiedzialnością kierowcy busa?

90 km/h w czasie mgły- gdyby jechał wolniej mógłby zauważyć ciężarówke i odpowiednio wcześniej zacząć hamować

yghhh napisał:
90 km/h w czasie mgły-

Trzeba, by jeszcze ustalić, jakiego rodzaju była to droga, jakie było na niej oznakowanie, jakie było administracyjne ograniczenie prędkości oraz na ile ewentualnie niedostosowanie prędkości do warunków jazdy przyczyniło się do powstania wypadku tudzież zwiększenia szkody.

To już jednak zależy od ustaleń w konkretnej sprawie, natomiast zasadniczo nie mam zastrzeżeń do Twojej odpowiedzi.

mam jeszcze pytanie, co do tej odpowiedzialności ze 177 KK

kary grożą te z KK i wymierza je sąd a nie policja?

Oczywiście - pod warunkiem jednak, że poszkodowani ponieśli obrażenia, o których mowa w art. 157 par. 1 kk, ewentualnie ciężki uszczerbek na zdrowiu lub śmierć. W przeciwnym wypadku czyn stanowi wykroczenie z art. 86 kw, co do którego sprawa może się zakończyć w postępowaniu mandatowym.

Powrót