Kazus z finansów samorządu terytorialnego

• Autor wątku Autor wątku poslanka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

poslanka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Tak brzmi kazus:

W uchwale budżetowej gminy W. określono nowy rodzaj dochodu – 0,5 mln z tytułu opłaty uiszczanej przez okularników. W ustnym uzasadnieniu Wójt podkreślił, że do zbilansowania budżetu potrzebne jest 0,5 mln złotych. Jego zdanie okulary noszą w przeważającej części osoby wykształcone (przestawił stosowne wyniki badań naukowych w tym zakresie przeprowadzone na jednej z uczelni w państwie B.). A jeśli – zdaniem wójta – ktoś jest wykształcony, to ma możliwości uzyskiwania wysokich dochodów. A jeśli ktoś ma wysokie dochody, to może wspomóc społeczność lokalną. W uchwale budżetowej określono stronę podmiotową i przedmiotową nowej opłaty.

Co sądzisz o opisanej sytuacji? Czy fakt posiadania okularów, szkieł kontaktowych czy też zdrowych oczu ma jakiś wpływ na ocenę – pod względem prawnym – opisanej sytuacji? Konieczne wnikliwe uzasadnienie i podstawa prawna!

Cóż, nie mam pojęcia jak to rozwiązać, został mi jako ostatni...wymyśliłam jedynie tyle, że w ustawie o podatkach i opłatach lokalnych nie ma nic o w/w rodzaju dochodu, a więc no nie można go umieścić w ustawie budżetowej gminy.I dla mnie cała sytuacja jest absurdalna. A poza tym to jestem zielona... ;) (Powierzchownie przejrzałam też ustawę o dochodach JST i także nic..) Oczywiście to nie tak, że macie za mnie cokolwiek robić, to jest 5 i ostatni kazus, którego zupełnie nie ogarniam..

Ostatnia edycja:
Powrót