Kazus z prawa administracyjnego

• Autor wątku Autor wątku aleksola
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aleksola

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, mam do rozwiązania kazus i bardzo proszę o pomoc. Rozwiązałam go częściowo ale nie jestem pewna czy dobrze . licze na ocene moich odpowiedzi i pomoc w rozwiazaniu pozostałych. Z góry dziękuje i pozdrawiam.

2. W wyniku oszczędności budżetowych posłowie przegłosowali reformę terytorialno – samorządową Polski w wyniku której zlikwidowano gminy, połączono powiaty w wyniku czego ich liczna zmalała do 100 a województwa w niezmienionej liczbie przemianowano na regiony.
a) Jakie źródła prawa regulują powyższą kwestię?
-Ustawa o wprowadzeniu zasadniczego trójstopniowego podziału terytorialnego państwa z dnia 24 lipca 1998 roku.
- Konstytucja RP
- Ustawa o samorządzie gminnym z dnia 8 marca 1990 roku
- Ustawa o samorządzie powiatowym z dnia 5 czerwca 1998 roku
- Ustawa o samorządzie województwa z dnia 5 czerwca 1998 roku
- Ustawa z dnia 23 stycznia 2009 r. o województwie i administracji rządowej w województwie.
b) Czy powyższa reforma jest dopuszczana prawnie? Proszę osobno przeanalizować problem dla każdego ze szczebli samorządu terytorialnego.

c) Jakie główne ustawy musiałyby być zmienione w wyniku powyższej reformy?

Należałoby zmienić:
-Ustawę o wprowadzeniu zasadniczego trójstopniowego podziału terytorialnego państwa z dnia 24 lipca 1998 roku.
- Konstytucje RP
- Ustawę o samorządzie gminnym z dnia 8 marca 1990 roku
- Ustawę o samorządzie powiatowym z dnia 5 czerwca 1998 roku
- Ustawę o samorządzie województwa z dnia 5 czerwca 1998 roku

d) Proszę zaproponować własną wersję reformy terytorilano – samorządowej Polski zgodnej z aktualnym prawem.

Powrót