kazus z prawa cywilnego prośba

• Autor wątku Autor wątku basia43gd
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

basia43gd

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
nie jestem studentką prawa,ale mam prawo cywilne i mam kazus do rozwiązania ,czy ktoś może mi pomoc,będę wdzięczna

pan Jan i pan Andrzej są członkam zarządu spółki KAMA SA zajmującej się sprzedażą opon sam.Do koniecznej reprezentacji spółki jest współdziałanie dwóch członków zarządu spółki SA KAMA. Pan Andrzej postanowił kupić w sp.Kama zestaw opon .Zawarł umowę sprzedaży ze spółką KAMA w formie pisemnej podpisując się na niej dwa razy,raz jako kupujący,a drugi raz łącznie z P.Janem jako członkiem zarządy sp.KAMA SA.Umowa przewidywała,że każdej ze stron przysługuje prawo odstąpienia od niej na wypadek nie wykonania zobowiązania w terminie określonym w umowie ,bez wskazania jednak terminu,wktórym prawo to może zostać wykonane.w terminie wymagalnośco okazało się ,że KAMA sa może wykonać swoje zobowiązanie dopiero za 7 dni(z uwagi na brak opon w magazynie KAMA SA)Panu Andrzejowi zależało na czasie a ponieważ znalazł inny sklep,w którym może kupić opony od ręki więc postanowił odstąpić od umowy sprzedaży ,aby dokonać zakupu w innej firmie. Czy pan Andrzej może odstąpić od umowy?
Prosze o pomoc z góry dziękuje

przedstaw swoje rozwiązanie to może znajdziesz dyskutantów....

bo zadań "domowych" nie rozwiązujemy...

myślę,że gdyby Pan Andrzej nie był członkiem Zarządu Sp.KAMA to taka umowa byłaby ważna,nie może się podpisać jako kupujący i sprzedający,a co za tym idzie nie może odstąpić od umowy?ale szczerze to nie jestem pewna

i to jest odpowiedź? nie wiem czy czytałeś ale nie mam nic z prawem do czynienia

Umowa zawarta wbrew przepisowi art. 210 ksh jest nieważna. Zatem nie istnieje. Skoro tak, nie trzeba od niej się uwalniać w postaci odstąpienia, bo umowy nigdy nie było.

witam,

ślicznie dziękuje za odpowiedź,miłego dnia

Powrót