Kazus z prawa pracy.

• Autor wątku Autor wątku kamelot44
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamelot44

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu kazusu z prawa pracy.

Firma Trans -Gum S.A. z uwagi na pogarszającą się sytuację finansową zawarła na mocy art.91 k.p. z reprezentującą pracowników organizacją związkową porozumienie o zawieszeniu przez okres 3 lat stosowania przepisów prawa pracy określonych w regulaminie pracy w/w firmy a wprowadzających korzystniejsze w stosunku do kodeksu pracy prawa obowiązki stron stosunku pracy. Związki zawodowe wyraziły zgodę na powyższe porozumienie pod warunkiem wypłacenia wszystkim pracownikom odpraw pieniężnych wg zasad obowiązujących przy zwolnieniach grupowych, na co firma Trans -Gum przystała. Po zawarciu porozumienia pracodawca wycofał się ze swojego zobowiązania tłumacząc to faktem, ze w zakładzie nie było zwolnień grupowych a zatem wypłata odpraw pieniężnych pracownikom nie przysługuje, bo nie byłaby zgodna z prawem.
1) Czy pracownicy firmy Trans - Gum w/w sytuacji mogą dochodzić wynegocjowanych w
porozumieniu odpraw pieniężnych, mimo, że nie zostali objęci zwolnieniami grupowymi?
2) Czy można podzielić stanowisko pracodawcy, iż wypłata odpraw pieniężnych ustalonych
w porozumieniu byłaby niezgodna z prawem?

Moim zdaniem zgodziłbym się z pracodawca.

Poprosiłem pomoc w rozwiązaniu kazusy ponieważ nie znam odpowiedzi. Wiec może poprosiłbym o jakias podpowiedź. A nie odpowiedzi "to wszystko?" Na ci zwrócić uwagę, czym sie posilkowac.
1.moim zdaniem nie mogą dochodzić odpraw pieniężnych.
2. Zgodziłbym sie ze nie jest to zgodne z prawem.
Czy mam racje?

Ostatnia edycja:
I na początek koniecznie przeczytaj art.91 k.p!
Ja za Chiny Ludowe nie potrafię go powiązać z sytuacją opisaną w Twoim kazusie.

Powrót