Kazus z prawa spółek

• Autor wątku Autor wątku detonatork
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

detonatork

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Cześć jestem studentka 3 roku prawa ostatnio wykładowca zadał nam kazus z prawa spółek i nie bardzo wiem jak się za niego zabrać. Może ktoś z Was mi pomoże w jego rozwiązaniu byłabym bardzo wdzięczna, Oto jego treść :

W pozwie skierowanym przeciwko spółce prawa cywilnego: Biuro Podrózy „Lazur” Paweł Lach sc, powód Piotr Wrona domaga się zasądzenia na jego rzecz kwoty 5.000 euro tytułem należności za usługi hotelowe przez niego świadczone dla klientów prowadzonego przez w/w spółkę biura podróży.

Jak powinien postąpić sąd?
Jak się przedstawia zdolność prawna i sądowa spółek?

nie mozna pozwac spolki cywilnej bo w odroznieniu od spoek prawa handlowego w momencie zawarcia umowy nie powstaje odrebny podmiot prawa ktory mialby zdolnosc prawna

spolka cywilna to jedynie umowa wiec ew. pozywac mozna wpolnikow tej spolki

i druga kwestia należność w euro zmienia sie w należność złotówkową liczoną na dzień wymagalności roszczenia po kursie nbp z tego dnia;

podstawowa zasada, nie wiem, co robisz na wykładach - spółka cywilna w zasadzie nie jest spółką, tylko umową wspólników określoną w kc;
w latach 90-tych toczyła się prawdziwa batalia w tych kwestiach ludzie całe majątki tracili, a Ty człowieczku nie wiesz o co chodzi, oj kiepsko widze to Twoje studiowanie 3ci rok - a prawo cywilne, to chyba na drugim było nie i art. 33 {[1]...chyba rośnie nam kolejne avokado

Tak apropo wykładów jeszcze nie miałam a ćwiczeniowiec dal nam kazusy jako forma zaliczenia ćwiczeń bez żadnego omawiania każdego rodzaju spółki wiec narazie nie mam odpowiedniej wiedzy na ten temat.

to niezle metody dydaktyczne... ja tez studiuje medycyne i na pierwszym semestrze w ramach zaliczenia dostalem pacjenta do krojenia, bylem kompletnie ziolony ale co tam...:D

no właśnie, nie problemem jest, że nie umiesz pozbierać wiadomości, które już masz w głowie;

a nie że wykładów nie było, bo o spółkach, to jest w każdym podręczniku do prawa cywilnego część ogólna

rafal_26 napisał:
no właśnie, nie problemem jest, że nie umiesz pozbierać wiadomości, które już masz w głowie;

a nie że wykładów nie było, bo o spółkach, to jest w każdym podręczniku do prawa cywilnego część ogólna

z treści postu detonatora ;-) wynika treść kazusu więc nie do końca rozumiem Twoje wybiegi osobiste. jeśli wykładowca podał taki kazus to albo nie doczytał sobie przepisów (w co osobiście wątpię) albo właśnie chciał sprawdzić czy studenci są oczytani (w co raczej wierzę). a co do samego powództwa to koniecznym jest wskazanie wspólników spółki cywilnej jako strony procesu. i tyle jeśli chodzi o oznaczenie strony

Dodać należy, że spółka cywilna nie ma zdolności sądowej zarówno w postępowaniu procesowym, jak i nieprocesowym, w tym w ramach postępowania odrębnego w sprawach gospodarczych. Jedynie w postępowaniu w sprawach z zakresu prawa pracy i ubezpieczeń społecznych spółka może występować przed sądem jako pracodawca, ale wtedy występujący przeciwko spółce cywilnej pracownik musi w pozwie wskazać jako stronę pozwaną nie tylko spółkę, ale także wszystkich wspólników.

pozdrawiam

Ostatnia edycja:
A z czego wynika obowiązek pozwania wszystkich wspólników?

Od chwili wejścia w życie nieobowiązującej obecnie ustawy z 19 listopada 1999 r. - prawo działalności gospodarczej (Dz. U. Nr 101, poz. 1178), tj. od dnia 1 stycznia 2001 r., oraz ustawy z 20 sierpnia 1997 r. o Krajowym Rejestrze Sądowym (jedn. tekst: Dz. U. z 2001 r. Nr 17, poz. 209), spółka cywilna utraciła tzw. samodzielną podmiotowość gospodarczą, przyznawaną w poprzednim stanie prawnym przez art. 2 ust. 2 w zw. z art. 3 ust. 4 ustawy z 23 grudnia 1988 r. o działalności gospodarczej (Dz. U. Nr 41, poz. 324) oraz art. 4797 k.p.c.

Spółka cywilna nie jest również przedsiębiorcą (art. 43(1) k.c.).

Skoro umowa spółki cywilnej jest źródłem więzi zobowiązaniowej wspólników tworząc współwłasność łączną w zakresie majątku, to na mocy art. 72 § 2 k.c. zachodzi współuczestnictwo konieczne.

Zaznaczyć jednak trzeba, iż w judykaturze konkurują dwa poglądy co do współuczestnictwa koniecznego biernego w przypadku wspólników spółki cywilnej i konieczności występowania z powództwem przeciwko wszystkim wspólnikom. W starszych, aczkolwiek aktualnych orzeczeniach Sąd Najwyższy wskazywał na taką konieczność (postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 3 lutego 1995 r., II CRN 157/94 (…)Spółka cywilna osób fizycznych nie może być, także w sprawie gospodarczej, pozywana pod nazwą (firmą) prowadzonego przedsiębiorstwa. Jej oznaczenie, jako strony, powinno polegać na wskazaniu imion i nazwisk wszystkich wspólników oraz ich adresów (art. 126 § 1 k.p.c.) (…); wyrok Sądu Najwyższego z dnia 06 lutego 1997, sygn. akt I PKN 77/96 (…) Występujący przeciwko spółce cywilnej pracownik powinien w pozwie wskazać jako stronę pozwaną nie tylko tę spółkę, ale także wszystkich wspólników.). Sądy powszechne również przyjęły taki pogląd (vide: Wyrok Sądu Apelacyjnego w Poznaniu z dnia 12 maja 1992 r. I ACr 157/92 LexPolonica nr 307723, OSAiSN 1993/5 poz. 31 str. 29 (…) Oznaczenie strony, którą jest osoba fizyczna mająca status podmiotu gospodarczego, powinno polegać na podaniu jej imienia i nazwiska, natomiast gdy stroną jest spółka cywilna - imion i nazwisk wszystkich wspólników (art. 126 § 1 kpc) oraz jej nazwy lub przynajmniej określenia „spółka cywilna”. Gdy natomiast w grę wchodzi osoba fizyczna prowadząca działalność gospodarczą, podawanie przez nią w pismach procesowych używanej przez nią nazwy nie ma żadnego znaczenia. Niezależnie bowiem od zakresu prowadzonej przez tę osobę działalności gospodarczej i formy, jaką działalność ta przybiera, podmiotem gospodarczym jest zawsze osoba fizyczna. Nie można odrywać działalności gospodarczej, niezależnie od formy jej prowadzenia, od osoby właściciela (…).

Z drugiej strony skoro wspólnicy spółki cywilnej zgodnie z art. 864 k.c. są dłużnikami solidarnymi, wierzyciel ma prawo wyboru czy występuje z roszczeniem przeciwko wszystkim czy tylko części dłużników. Solidarność bierna zatem pozwala wierzycielowi na powództwo nawet przeciwko jednemu wspólnikowi.

Nie ma zatem przepisu nakazującego pozwać wszystkich wspólników.

Jest to raczej reguła wypracowana na bazie doświadczenia i judykatury. Korzyści bowiem są niebagatelne, a dotyczą kwestii tytułu egzekucyjnego. Pozywając wszystkich wspólników, w przypadku uzyskania prawomocnego orzeczenia, stanowić on może tytuł egzekucyjny przeciwko wszystkim dłużnikom. W przypadku pozwania jednego wspólnika czy też kilku tylko, nie ma możliwości rozszerzenia klauzuli na pozostałych wspólników nie objętych powództwem. A może się przecież okazać, że ci których pozwaliśmy są bez majątku bądź majątek ich nie wystarcza na pokrycie długu. A pozostali wtedy mają czas na stosowne kroki celem skomplikowania sytuacji wierzyciela.

To tyle.

pozdrawiam

Wyczerpująca odpowiedź :)
Zadałem gdyż w poprzednim Twoim poście pojawił się zwrot wszystkich wspólników.
Na marginesie pozywanie wszystkich wspólników daje w oczywisty sposób większe szanse zaspokojenia się w egzekucji, ale może utrudnić uzyskanie tytułu.

Osobiście nie wyobrażam sobie sytuacji gdy po stronie pozwanej miałoby wystąpić więcej niż 3, 4 wspólników.

jestem studentka i mam problem z rozwiązaniem tego kazusu :
Powód „Rex" Sp. z o.o. wniósł o zasądzenie solidarnie kwoty 36 OOOzł od trzech wspólników (A, B, C) spółki cywilnej „Proton" z umowy z dnia 2.03.2004r podpisanej przez wszystkich wspólników. W sprzeciwie od nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym pozwany C wniósł o oddalenie powództwa podnosząc, że zgodnie z umową spółki cywilnej (której odpis dołączył do sprzeciwu) jest wyłączony od udziału w stratach spółki. Nadto w chwili podpisywania umowy z powodem znajdował się w stanie wyłączającym świadomość, co potwierdziło postępowanie

Zaproponuj rozstrzygniecie sądu. Przedstaw zasady odpowiedzialności wspólników spółki cywilnej.

1. Wyłączenie od strat dotyczy tylko stosunków wewnątrz spółki, nie wiąże wierzyciela - skutki takiego zapisu oceniamy stosując odpowiednio 392kc oraz 376kc.
2. Jeżeli osoba złożyła oświadczenie woli będąc w stanie wyłączającym świadomość (82kc) to umowa jest nieważna. Niemniej jednak z treści wynika, iż umowę podpisało 3 wspólników, tym samym okoliczność ta zachodzi po stronie tylko jednego.W treści kazusu brak jest informacji odnośnie odmiennie ukształtowanych zasad reprezentacji i prowadzenia spraw spółki (865, 866kc) wobec czego należy przyjąć, iż każdy wspólnik był uprawniony do zawarcia umowy ze skutkiem dla wszystkich łącznie - spółka.
3. Sprzeciw od nakazu wniósł tylko jeden wspólnik, z treści nie wynika czy wniósł go w imieniu wszystkich czy tylko własnym. Wg mnie skutki tego rozróżnienia będą przedstawiać się inaczej. Jeżeli wniósł w imieniu własnym to zgodnie z 505 par 2 kpc nakaz upadnie tylko w stosunku do niego, natomiast wobec pozostałych nakaz się uprawomocni ( współuczestnictwo materialne dowolne). Jeżeli wniósł w imieniu ,,spółki" to nakaz upadnie wobec wszystkich.
4. Rozstrzygnięcie winno być zasądzające.
5 Zasady 864 w zw z 366 i nast kc.

Powrót