kazus ze spółki jawnej

• Autor wątku Autor wątku Joanna_49
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Joanna_49

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam.
Mam problem ze znalezieniem orzecznictwa do kazusu, który brzmi:
Jan Kos wspólnik spółki jawnej udzielił pełnomocnictwa adwokatowi do kontroli dokumentacji prawnej i handlowej spółki. Gdy ten stawił się w siedzibie spółki pozostali wspólnicy nie wydali mu dokumentacji twierdząc, że w umowie spółki zapisano, że wspólnik może przeglądać taką dokumentację tylko osobiście .
Dokonaj prawnej oceny zaistniałej sytuacji.

Z góry dziękuje.

Tak, wiem, że był i czytałam go, ale oprócz podania atr. , na którym opieram dane rozwiązanie muszę podać przykłady orzecznictwa, a jak do tej pory nie udało mi się nic znaleźć. Najwyraźniej ten problem nie był poruszany przez sądy. Ale wielkie dzięki za pomoc. :)

Należałoby zapoznać się z literaturą i orzecznictwem w tej materii.

Literalnie odczytany art. 38 par 2 ksh dopuszcza umowne ograniczenie przeglądania dokumentacji spółki do wykonywania tych czynności osobiście.
Wobec powyższego odmowa dostępu dla pełnomocnika byłaby w świetle powyższego uzasadniona.

Nie mniej jednak literalnie odczytanie treści normy zawartej w tymże przepisie powoduje de facto, iż wspólnik pozbawiony prawa prowadzenia spraw spółki (a chyba tylko takiego może dotyczyć to ograniczenie) i dodatkowo nie posiadający wiedzy z zakresu np. rachunkowości pozostałby w niewiedzy co do stanu spółki. Dlatego też nie wykluczam odmiennego rozwiązania i dlatego zachęcam do poszukania odpowiedzi we własnym zakresie.

Joanna masz ten sam kazus co ja, kiedy go omawiasz?ja dopiero za dwa tygodnie we wtorek.

hej dziewczyny tez mam ten kazus i omawiam go 28 listopada jakbyscie wczesniej omawialy i mialy jakies orzecznictwo i komentarz to prosze o pomoc dzieki z gory:)

Powrót