kazus

• Autor wątku Autor wątku Kane2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kane2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
kazus jest dość trudny i nie wiem czy dobrze go rozwiązałem, gdyby ktoś był łaskaw się nad nim pochylić to mógłbym porównać rozwiązania. Pozdrawiam

Zmarły 10 stycznia 1981 r. Aleksander M. pozostawił testament, w którym rozporządził nie-ruchomością gruntową położoną w miejscowości W. na rzecz swojego brata, Adama C. Spadkodawca pozostawił żonę i trzyletniego syna. Adam C. objął nieruchomość w posiadanie w dniu otwarcia spadku. W 1995 r. żona zmarłego uzyskała wyrok stwierdzający nieważność testamentu sporządzonego przez Aleksandra M. W dniu 15 stycznia 2001 r. Adam C. dążąc do uregulowania własności posiadanej od 1981 r. nieruchomości, wystąpił do sądu z wnio-skiem o stwierdzenie jej nabycia przez zasiedzenie.
1. Proszę dokonać analizy przesłanek zasiedzenia na tle podanego stanu faktycznego.
2. Jakiej treści postanowienie powinien wydać sąd na rozprawie?

to chyba zadanie domowe na studia :D dobrze iść tak na łatwiznę?

Kane2 napisał:
kazus jest dość trudny i nie wiem czy dobrze go rozwiązałem, gdyby ktoś był łaskaw się nad nim pochylić to mógłbym porównać rozwiązania. Pozdrawiam

Aby porównać rozwiązania musisz je najpierw podać :)

jeżeli testament został unieważniony w 1995 to sąd w swym postanowieniu nie przychyli się do wniosku Adama C. o stwierdzenie nabycia nieruchomości przez zasiedzenie gdyż od czasu unieważnienia testamentu nie posiadał jej w dobrej wierze...

Powrót