Kazus

• Autor wątku Autor wątku Laik91
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Laik91

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Czy wójt gminy może w uchwaly budżetowej określić nowy podatek od osób noszących okulary ? Jego zdaniem osoby te są inteligentniejsze i więcej zarabiają.
Należy się chyba odwołać do art. z konstytucji :

Art. 168.
Jednostki samorządu terytorialnego mają prawo ustalania wysokości podatków i opłat lokalnych w zakresie określonym w ustawie.

Art. 217.
Nakładanie podatków, innych danin publicznych, określanie podmiotów, przedmiotów opodatkowania i stawek podatkowych, a także zasad przyznawania ulg i umorzeń oraz kategorii podmiotów zwolnionych od podatków następuje w drodze ustawy.

Czyli co może ?

A jakie jest Twoje rozwiązanie?

Generalnie to myślę że może. Tak jak stanowią artykuły konstytucji że mogą ustanawiać opłaty i podatki, także art. 18 pkt.8 ustawy o samorzadzie gminnym tak stanowi. Szukam, szukam cały czas. .

z drugiej strony torche absurdalne stwierdzenie ze " okularnicy to inteligentniejsi, wiec wiecej zarabiają i mogą płacić "

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Laik91 napisał:
z drugiej strony torche absurdalne stwierdzenie ze " okularnicy to inteligentniejsi, wiec wiecej zarabiają i mogą płacić "

ja bym biegł tym tropem ( :

Czy są zatem jeszcze w jakiejść ustawie artykuły żeby to udowodnić ?
Sprawdzałam również w dochodach jst ale nic

Laik91 napisał:
Czy wójt gminy może w uchwaly budżetowej określić nowy podatek od osób noszących okulary ? Jego zdaniem osoby te są inteligentniejsze i więcej zarabiają.
Należy się chyba odwołać do art. z konstytucji :

Art. 168.
Jednostki samorządu terytorialnego mają prawo ustalania wysokości podatków i opłat lokalnych w zakresie określonym w ustawie.
Art. 217.
Nakładanie podatków, innych danin publicznych, określanie podmiotów, przedmiotów opodatkowania i stawek podatkowych, a także zasad przyznawania ulg i umorzeń oraz kategorii podmiotów zwolnionych od podatków następuje w drodze ustawy.
Czyli co może ?

Nowych danin nakładać nie może ale jedynie ich wysokość, co oznacza, że w drodze ustawy musiałby być nałożony podatek od osób noszących okulary i przepis uprawniający jst do ustalania wysokości takiego podatku. Pomijając zagadnienie konstytucyjności takiego podatku.

Ostatnia edycja:
Dziękuje wybawco mój kochany ;)

Moją wypowiedź oparłam na art. 168 i 217 konstytucji, a także art. 18 ust.2 pkt. 8 ustawy o samorządzie gminnym ;) Ponadto Art. 32 Konstytucji wyraźnie wskazuje, że : Wszyscy są wobec prawa równi. Wszyscy mają prawo do równego traktowania przez władze publiczne. Nikt nie może być dyskryminowany w życiu politycznym, społecznym lub gospodarczym z jakiejkolwiek przyczyny.
Dokleiłam również twoje stwierdzenia ;)

DZIĘKUJE :)
Wątek do zamknięcia

Powrót