kazus

• Autor wątku Autor wątku evie1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

evie1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,proszę o pomoc w rozwiązywaniu:Michał N.wszedł do sklepu i zażądał od właścicielki wydania wszystkich pieniędzy z kasy grożąc zdemolowaniem sklepu,w tym samym czasiew weszli policjanci,Michał uciekł.Wskaż kwalifikacje czynu Michała.
Odpowiedź art.280 paragraf 1kk oraz 13 paragraf 1 kk.jest niepoprawna.Proszę o pomoc.

Art. 282 kk w zw. z art. 13 kk

Przepis prawny:
Art. 282. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, przemocą, groźbą zamachu na życie lub zdrowie albo gwałtownego zamachu na mienie, doprowadza inną osobę do rozporządzenia mieniem własnym lub cudzym albo do zaprzestania działalności gospodarczej,
podlega karze pozbawienia wolności od roku do lat 10.

Dziękuję za szybką odpowiedź niestety art.282 nie jest poprawna.Brakuje mi już pomysłów.

Dlaczego nie jest poprawną odpowiedzią? Prosimy o szczegóły.

Mamy to zadanie w grupie,każdy może wpisać jedną odpowiedź,próbowaliśmy już te co pisałam wyżej i każda jest niepoprawna(mamy od razu wyniki).

Może należy wpisać tylko art. 282 kk albo tylko art. 280 kk? Może zamiast kk trzeba wpisać Kodeks karny? Nie wiem, nie pomogę z tym systemem. Wszak, podaliśmy poprawną odpowiedź, jaką jest 282 kk w zw. z art. 13 kk

Według mnie to art. 191 § 1 kk.

Ostatnia edycja:
Wpisalismy art.280 odpowiedź niepoprawna.Mamy jeszcze dwie możliwości.Dziękuję za propozycje odpowiedzi.

Art. 191. Zmuszanie do określonego zachowania
§ 1. Kto stosuje przemoc wobec osoby lub groźbę bezprawną w celu zmuszenia innej osoby do określonego działania, zaniechania lub znoszenia,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
§ 2. Jeżeli sprawca działa w sposób określony w § 1 w celu wymuszenia zwrotu wierzytelności,
podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

art.280 kk odpada bo:
Art. 280. § 1. Kto kradnie, używając przemocy wobec osoby lub grożąc
natychmiastowym jej użyciem albo doprowadzając człowieka do stanu
nieprzytomności lub bezbronności,
podlega karze pozbawienia wolności od lat 2 do 12
A tutaj sprawca nie używał przemocy wobec osoby a wobec rzeczy znajdujących się w lokalu.

art.13 par.1 kk w zw.z art.282 kk

Art.13 par.1 to na pewno nie jest dobra odpowiedź,już sprawdziliśmy.

Poprawna odpowiedź to art.191 paragraf 1,dziękuję wszystkim za pomoc.

Samo art.13 par.1kk nigdy nie będzie dobrą odpowiedzią bo przepis ten stosuje się w połączeniu z innym.

Powrót