kazus

• Autor wątku Autor wątku Joanna_49
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Joanna_49

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam.
Mam do rozwiązania kolejny kazus, tym razem nieco zagmatwany. Niestety nie mam zielonego pojęcia od jakiego art. w ogóle wyjść przy jego rozwiązywaniu. Brzmi on następująco:
Było 3 wierzycieli solidarnych: Arbat sp. z.o.o., Frezja sp. akcyjna, Luxis sp. komandytowa. Frezja wytoczyła powództwo przeciwko dłużnikowi Janowi Tchórzowi, który był winien swoim wierzycielom solidarnym kwotę 120 tys. zł. i uzyskała tytuł egzekucyjny (wyrok zasądzający od pozwanego Jana Tchórza na kwotę 200 tys. zł.). Jan Tchórz nie zapłacił tej kwoty żadnemu ze swoich wierzycieli solidarnych. Frezja również nie dochodzi tej kwoty od dłużnika. Spółka Lexis chce odzyskać pieniądze od Jana t. i zwróciła się do Frezji o wszczęcie egzekucji przeciwko dłużnikowi J.T. Frezja odmówiła. Lexis wytoczyła powództwo przeciwko Janowi T. o zasądzenie na jej rzecz 120 tys. Zł. Podnosząc, że nie jest w stanie w inny sposób odzyskać od Jana T. należnej jej kwoty.
1)Oceń zasadność powództwa, co sąd zrobi z powództwem?
2)Wskaż w jaki sposób spółka jeszcze może odzyskać swoją należność od Jana T.
Wydaje mi się, że Lexis nie może wytoczyć powództwa przeciwko Janowi T. i sąd je oddali.
Bardzo proszę o pomoc.

Powrót