Kazusy prawo karne

• Autor wątku Autor wątku wiosna2393
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wiosna2393

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
nie studiuje prawa! potrzebuje to naliczenie przedmiotu. babka tego wogole nie omawiała tylko poprostu dała i kompletnie nie wiem jak to się robi, mogę liczyć na jakąkolwiek pomoc?

1. Jowita K. została skazana na karę 3 lat pozbawienia wolności za przywłaszczenia i wyłudzenia związane z fałszowaniem dokumentów. jest uzależniona od alkoholu i własnie na alkohol przeznaczyła środki z przestępstwa. jest rozwódką z dorosłymi dziećmi.
Jakie artykuły kkw można wobec niej zastosować i pod jakimi warunkami?
Jak może przebiegać wykonanie kary wobec Jowity K?

2. Jak ZK ma wykonać tymczasowe aresztowanie 19-letniego podejrzanego, co do którego sąd zastował wykonanie tymczasowego aresztowania w zakładzie lecznicznym (srt 260 kpk i art 213 kkw). Nie nadaje się on do pobytu w szpitalu więziennym, a ponieważ jest mu zarzucona zbrodnia zabójstwa, zastosowanie innego środka zapobiegawczego nie wchodzi w gre. Jego zły stan zdrowia jest spowodowany próbą samobójczą. Należy do grupy przestępczej co dodatkowo wpływa na obawę o jego bezpieczeństwo.

Prosze o pomoc.

Ostatnia edycja:
Agnieszka3M napisał:
wpisz w google "jak rozwiązywać kazusy"

wpisałam i jak widać trafiłam tutaj. a Twoja wypowiedź nie jest zbyt pomocna.

jeżeli oczekujesz gotowego rozwiązania to musisz poszukać innej strony

nie oczekuje gotowego rozwiązanie tylko podpowedzi jak mam to zrobić.

wiosna2393 napisał:
1. Jowita K. została skazana na karę 3 lat pozbawienia wolności za przywłaszczenia i wyłudzenia związane z fałszowaniem dokumentów. jest uzależniona od alkoholu i własnie na alkohol przeznaczyła środki z przestępstwa. jest rozwódką z dorosłymi dziećmi.
Jakie artykuły kkw można wobec niej zastosować i pod jakimi warunkami?
Jak może przebiegać wykonanie kary wobec Jowity K?

Kazus jest idiotycznie sformułowany. Jakie art. kkw można zastosować? Jakieś 70% przepisów kkw może znaleźć zastosowanie. Zresztą mało wiemy o skazanej więc trudno nawet określać jak zostanie zakwalifikowana. Odpowiem więc wybiórczo odnośnie najczęściej spotykanych instytucji kkw.

Skazana może teoretycznie ubiegać się o odroczenie wykonania kary, ale o ile nie ma innych szczególnych okoliczności nic nie wskazuje aby taki wniosek miał szanse uwzględnienia. Jest sama, nie ma dzieci na wychowaniu wiec prawdopodobnie odroczenia wykonania kary nie dostanie. (art. 150-151)
Jeżeli by jednak dostała odroczenie na rok to i tak nie może uzyskać w dalszej kolejności zawieszenia wykonania kary ponieważ kara przekracza 2 lata. (art. 152 kkw)

Co do przebiegu kary:
Wymiar kary (3 lata) sprawia że w zasadzie powinna prosto po ogłoszeniu wyroku być tymczasowo aresztowana i zawieziona do ZK (art. 258 §2 kpk) Jeżeli tak się nie stało to wykonanie wyroku wygląda tak:
Po uprawomocnieniu pani może być wezwana do zakładu karnego bądź doprowadzona przymusowo nawet bez wezwania. Jak była wezwana i się nie stawi to oczywiście będzie doprowadzona przymusowo. Po osadzeniu nastąpi kwalifikacja co do systemu wykonywania kary: programowego oddziaływania lub terapeutyczny lub zwykły (art. 81 kkw). Z uwagi na uzależnienie od alkoholu możliwy jest system terapeutyczny

Nastąpi tez wybór rodzaju zakładu karnego z następujących:
dla młodocianych (na pewno nie)
dla recydywistów penitencjarnych (to zależy od uprzedniej karalności o której nic nie wiemy)
dla odbywających karę po raz pierwszy (jeżeli nie siedziała wcześniej to tutaj)

Po odbyciu polowy kary (o ile nie była skazana w warunkach recydywy) może starać się o warunkowe przedterminowe zwolnienie.

Tyle w wielkim skrócie.

Ostatnia edycja:
Powrót