kgpn po 7 latach POMOCY!!!

• Autor wątku Autor wątku midnight crew
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

midnight crew

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7

dostalem to po siedmiu latach z tego co sobei przypominam dostalem wezwanie do zaplaty od wshe ale nie mam pojecia dokaldnie kiedy napewno bardzo dawno co robic niech ktos pomoze:(

Ostatnia edycja:
Nie odpisywac, nie przyznawac sie do dlugu.
Jak jakims cudem wpadna na pomysl by isc do sadu to wtedy nalezy wniesc zarzut przedawnienia. Nic nie trzeba placic.

dzieki wielkie za szybka odp:) a a jak wniesc taki zarzut jest gdzies jakis gotowy wzorzec? z gory dzieki za odp:)

regand - brawo, najlepiej nie płacić swoich zobowiązań :)

Wujek google pewnie pokaże taki wzór. A nie lepiej spłacić dług i mieć spokój? Bo wierzyciel i tak może pana zgłosić np do KRD i wtedy będzie problem z kredytem itd

Ja bym wniósł powództwo przeciwegzekucyjne i motywował przedawnieniem roszczenia.

Jakie powództwo przeciwegzekucyjne, jeśli sprawa nie jest jeszcze u komornika? Ba nawet nie było w sądzie.

Sory nie doczytałem wątku. W takiej sytuacji przychylam się do rad kolegów powyżej.

witam otrzymalem w srode od kgpn zwykly list bez adresata z trescia :
prosze o pilny kontakt nr tel.... i numer sprawy... i koniec
zadzwonic? czy nie?

List bez adresata?! Daj sobie spokój i nigdzie nie dzwoń.

Witam.
Też mnie próbują wkręcić w ten bajzel.. "Studiowałem" w roku 2004 na WSHE w Łodzi. O ile dobrze pamiętam zapłaciłem za pół roku z góry ale nie mam teraz przecież ani żadnego blankietu wplaty ani nie wiem gdzie są umowy bo mija już przecież ponad 8 lat.. Wiem(pamietam) że zgłaszałem rezygnację w rektoracie ale przecież potwierdzenia też nie mam bo kto by to trzymał 8 lat w papierach. Uczęszczałem tam jakiś czas (kilka m-cy) na kulturoznawstwo ale dałem spokój bo nie zrobili mojej specjalizacji na którą chcialem iść z powodu "jakiegoś tam".. A mam tutaj w punktach wypisane że dnia 27.10.2005 roku zostałem skreślony z listy studentów. Bezwarunkowy obowiązek zapłaty wynagrodzenia za świadczone usługi edukacyjne.
Teraz przychodzi pismo (poleconym na stary adres gdzie mieszka tam znajomy teraz i poinformował mnie że cos przyszło więc odebrałem) POZEW O ZAPŁATĘ w postępowaniu upominawczym niby z sądu rejonowego w Lublinie w imieniu KGPN że w ciągu 2 tygodni mam zapłacić 3700zł ( i tu wyszczególnione kwoty 7 x po 280zł i 7x jakies odsetki z kosmosu) oraz kwota 650 zł tytulem zwrotu kosztów procesu.. albo w tym terminie wnieść sprzeciw do tutejszego sądu..

Pisać coś? czy olać i czekać.. Pomijając już nielegalność tejże "szkoły" to nie wystarczy paragraf o przedawnienie długu (pomijając już sam fakt czy ja ten dług mam).. ?? Bo z tego co czytam po necie to jedni piszą że po 2 latach inni że po 5 a inni że po 10 latach..

Jest zagrożenie do wpisania mnie do KRD? jak temu zapobiec?

trzeba napisać sprzeciw do Sądu - bezwzględnie .....

@wookashbe
Podtrzymuje odp Toma Cruise'a-bezwzględnie odpisać!!
"Olanie" tego typu korespondencji może (a znając firmy windykacyjne będzie) skutkowało wszczęciem egzekucji komorniczej, i wtedy będzie trudniej odkręcić całą sprawę. Jeśli chodzi o sprzeciw w EPU - na ten temat jest istny "wysyp" wątków na forum.
By wpisac do KRD (w rozumieniu:KRD jako Biuro Informacji Gospodarczej Krajowy Rejestr Dłużników bo zakładam,że o to chodzi) nie potrzeba orzeczenia Sądu,wystarczy spełnić wymogi okreslone w ustawie. W twoim przypadku wpisany nie bedziesz ponieważ roszczenie względem twojej osoby jest roszczeniem z tytułu umowy o świadczenie usług edukacyjnych, a wiec nie spełnia warunku okreslonego w art 14 ust. 1 pkt 1 ustawy.
Natomiast, co pragnę jeszcze raz podkreślić, zalecam wniesienie sprzeciwu - im szybciej tym lepeij, by termin niepostrzeżenie nie uciekł.

witam dostalem nakaz zapłaty w postepowaniu upominawczym z sądu w Lublinie:(. Jako dowody wyszczególnili :
Lista dowodów
1. umowa z dnia 2003-09-11
Umowa o świadczenie usług edukacyjnych
Przyjęcie w poczet studentów, nabycie praw studenta, akceptacja regulaminu studiów i zobowiązanie się do
przestrzegania przepisów obowiązujących w Uczelni, a także potwierdzenie dokonania immatrykulacji - w
rozumieniu ustawy z dnia 27 lipca 2005 r. Prawo o szkolnictwie wyższym, a także ustawy z dnia 12 września 1990
r. o szkolnictwie wyższym.
2. inny
Akt prawny Uczelni ustalający opłaty.
Zaakceptowane przez studenta poprzez podpisanie umowy, formy, sposoby płatności, i terminy wnoszenia opłat za
studia.
3. inny
Rozliczenie i wyliczenie zadłużenia.
Rachunkowe potwierdzenie przez Uczelnię zaległości studenta w uiszczaniu opłat za studia, w tym potwierdzenie
wysokości, terminów i sposobu wnoszenia opłat.
4. inny z dnia 2012-04-26
Wyciąg z umowy sprzedaży wierzytelności z dnia 26.04.2012r. podpisanej między Uczelnią i powodem oraz
wyciąg z załącznika do umowy - wykaz zakupionej wierzytelności.
Stosunek zobowiązaniowy łączący powoda z pozwanym i dowód cesji skonkretyzowanej wierzytelności względem
pozwanego.
5. inny 1566/19961/33260AHE/82 z dnia 2012-05-10
Wezwanie do zapłaty z kopią nadania wezwania do zapłaty listem poleconym.
Potwierdzenie zadłużenia z zastrzeżeniem skierowania sprawy do sądu, a także poinformowanie pozwanego o cesji
wierzytelności oraz doręczenie pozwanemu wezwania do zapłaty.
6. inny z dnia 2006-03-29
Decyzja o skreśleniu z listy studentów.
Data i forma przerwania studiów. Bezwarunkowy obowiązek zapłaty wynagrodzenia za świadczone usługi
edukacyjne.
i teraz moje pytanie czy ta sprawę mogę jakoś wygrać i czy jest sens zeby wnosic pozew sprzeciwu? prosze o pomoc:(

Musisz złożyć wniosek czyli podnieść zarzut przedawnienia. poszukaj na forum jest mnóstwo instrukcji jak to zrobić.

wiem jak to zrobic i napisac tylko sie zastanawiam czy to bedzie mialo sens skoro z tych dowodow wynika ze nie bylo przedawnienia

Przeczytaj mój wpis na poprzedniej stronie. Zrobiłem jak radziliscie i napisałem sprzeciw mimo ze do końca nie pamietam jaka była umów i czy zapłaciłem czy nie...nieważne to jest teraz bo ja tez miałem. 2004 roku...w każdym razie 3 dni temu dostałem kolejnym poleconym ze sprzeciw został rozpatrzony pozytywnie. I oddali sprawę do sadu w moim mieście. Czyli sprawa jak dla mnie załatwiona. Więc pisz sprzeciw i sie nic nie bój bo nie maja nic na Ciebie. pozdrawiam i przy okazji dzięki za radę bo ja miałem konkretna sumę. Szukają frajerow
naciagacze.

"wiem jak to zrobic i napisac tylko sie zastanawiam czy to bedzie mialo sens skoro z tych dowodow wynika ze nie bylo przedawnienia" w którym miejscu,tak wynika?, bo ja myślę co innego

jak mowicie tak zrobie:) biore sie za pisanie dzieki za pomoc.

Witam wszystkich
Również dostawałem "pogróżki" ok KGPN wraz z prośbami o kontakt tel i emailowy ale zbywałem sprawę ponieważ (min. dzięki Wam na tym forum) dowiedziałem się że są to czcze groźby i upominania (sprawa tyczy się w moim przypadku również spłaty 'zadłużenia' za czesne z roku 2004!?!). 4 dni temu dostałem sądowy Nakaz Zapłaty w trybie upominawczym i właśnie próbuję sklecić sprzeciw do tego nakazu, jednakże mam problem z sformuowaniem wniosku. Przeglądam juz 2ga godzine forum i nie widzę porady dotyczącej sprawy takiej jak moja więc proszę Was o pomoc:
-Co wpisać w pole rozpoczynające zdaniem: "...wnoszę sprzeciw z wnioskiem o: " (w piśmie przykładowym mam 3 punkty
-w polu zaczynającym się zdaniem "Pozwany zaprzecza twierdzeniom pozwu, ponieważ..." tu również nie bardzo wiem co wpisać by wniosek nie został źle potraktowany przez sąd :(
- Czy muszę dodawać załączniki do wniosku? Wszystkie dokumenty nadal pozostają w szkole która 'sprzedała' mój rzekomy dług :S
Z góry dziękuję za pomoc i Pozdrawiam :)

Witam.
Byłem u prawnika żeby dokładnie się dowiedzieć co i jak.
Napisałem to co mi powiedziała i mam spokój.

SPRZECIW OD NAKAZU ZAPŁATY
Wydanego dnia ……. r. w sprawie sygn. …… dostarczonego dnia ….. r.

Niniejszym składam sprzeciw od nakazu, kwestionuję zasadę i wysokość dochodzonego roszczenia w wysokości ….. pln i wnoszę o uchylenie Nakazu Zapłaty w całości. Wnoszę o oddalenie powództwa z uwagi na przedawnienie roszczeń dochodzonych przez powoda. Wnoszę o przyznanie mi od Powoda KGPN sp. z o.o. kosztów postępowania według norm przypisanych.

nie dodawałem żadnych załączników, nie wyszczególniałem punktów. Ważna jest treść. Wysłałem listem poleconym i jest w porządku.

Ostatnia edycja:
Powrót