Kiedy bezrobotny może odmówić podjęcia oferty z Urzędu Pracy?

• Autor wątku Autor wątku mustang-full
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mustang-full

Użytkownik
Odpowiedzi
85
Witam.
Pytanie jak powyżej, a mianowicie.. kiedy bezrobotny zarejestrowany w Urzędzie Pracy może odmówić podjęcia oferty pracy lub stażu, którą przedstawia Urząd Pracy?
Oczywiście nie tracąc przy tym statusu osoby zarejestrowanej.
Chodzi o to, że moja sytuacja materialna jest trudna, a kobieta, która od kilku miesięcy obsługuje mnie w UP chyba na zlość, przedstawia mi oferty pracy, w miejscach do których żeby dotrzeć muszę korzystać z komunikacji miejskiej, a co za tym idzie wydawać kasę na bilety. Moje wielokrotne prośby, o to, aby oferty były z okolić mojego miejsca zamieszkania pozostają bez echa... Co z tym zrobić, czy można wypisać oświadczenie, że takich ofert pracy sobie nie życzę?

mustang-full napisał:
kiedy bezrobotny zarejestrowany w Urzędzie Pracy może odmówić podjęcia oferty pracy lub stażu, którą przedstawia Urząd Pracy?
Tylko wtedy, kiedy propozycja nie spełnia przesłanek "odpowiedniej pracy" zdefiniowanej w ustawie o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy.

Odpowiednia praca oznacza zatrudnienie lub inną pracę zarobkową, które podlegają ubezpieczeniom społecznym i do wykonywania których bezrobotny ma wystarczające kwalifikacje lub doświadczenie zawodowe lub może je wykonywać po uprzednim szkoleniu albo przygotowaniu zawodowym dorosłych, a stan zdrowia pozwala mu na ich wykonywanie oraz łączny czas dojazdu do miejsca pracy i z powrotem środkami transportu zbiorowego nie przekracza 3 godzin, za wykonywanie których osiąga miesięczne wynagrodzenie brutto, w wysokości co najmniej minimalnego wynagrodzenia za pracę w przeliczeniu na pełny wymiar czasu pracy. - art. 2 ust. 1 pkt. 16 ww. ustawy.
mustang-full napisał:
Chodzi o to, że moja sytuacja materialna jest trudna, a kobieta, która od kilku miesięcy obsługuje mnie w UP chyba na zlość, przedstawia mi oferty pracy, w miejscach do których żeby dotrzeć muszę korzystać z komunikacji miejskiej, a co za tym idzie wydawać kasę na bilety.
Nie zawsze można pracować w miejscu, do którego można dojść na pieszo. Czy korzystasz ze świadczeń opieki społecznej?
mustang-full napisał:
Moje wielokrotne prośby, o to, aby oferty były z okolić mojego miejsca zamieszkania pozostają bez echa... (...) czy można wypisać oświadczenie, że takich ofert pracy sobie nie życzę?
Czyli w obrębie jakiej odległości od miejsca Twojego zamieszkania możesz podjąć pracę? Przy poszukiwaniu pracy bierzesz pod uwagę, że zakłady pracy nie przeniosą specjalnie swoich siedzib pod Twój dom, żebyś nie musiał dojeżdżać do pracy?
Oświadczenia możesz pisać, ale jeśli propozycja jest "odpowiednią pracą", to PUP ma prawo i obowiązek Ci ją zaproponować... i rozliczyć z odmowy.

Ostatnia edycja:
Nie korzystam ze świadczeń, jestem na utrzymaniu rodziny i nawet o bilety muszę ich od nich brać pieniądze. A czy nie ma możliwości żądania zwrotu kosztów za dojazd do miejsca w które każe mi się udać UP?

PUP nie zwraca kosztów dotarcia na rozmowę kwalifikacyjną.
W jakim celu w takim razie zarejestrowałeś się jako bezrobotny (czyli teoretycznie jako osoba zdolna i gotowa do podjęcia pracy) skoro nie jesteś w stanie dotrzeć tam gdzie jest wolne miejsce pracy, bo trzeba czymś dojechać? Nie możesz np. skorzystać z roweru... nawet pożyczonego, jeśli nie posiadasz własnego? Poza tym przy naprawdę trudnej sytuacji materialnej, w takich przypadkach pomoc możesz uzyskać z ośrodka pomocy społecznej.
Przepraszam, ale jak masz zamiar znaleźć pracę, skoro nie możesz ruszyć się z miejsca? Prawdopodobieństwo znalezienia pracy pod domem jest bliskie zeru.

Powrót