Kiedy decyzję administracyjną uznaje się za prawomocną...?

• Autor wątku Autor wątku Mariusz Cyran
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mariusz Cyran

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam :-)
W największym skrócie:
Decyzja administracyjna - odwołanie - utrzymana (w całości) w mocy przez organ drugiej instancji - złożenie przeze mnie skargi do WSA, a organ uznał, że decyzja jest prawomocna i przystąpił do jej wykonania i egzekwowania. (Decyzja nie miała rygoru natychmiastowej wykonalności - wtedy bym nie zadawał tego pytania). Ach oczywiście, żadne terminy nie zostały przekroczone.

Pytanie jak w tytule:
Od kiedy decyzję administracyjną uznaje się za prawomocną ?!?
Czy można coś na tym etapie zrobić, aby nie czekać do rozstrzygnięcia podjętego przez WSA (a wiadomo, że potrafią dłuuuuuugo sprawę badać przed rozprawą)? Cokolwiek aby wstrzymać wykonywanie decyzji przez organ?
Pozdrawiam i z góry dziękuję :-)

Witam, mam do przygotowania projekt w którym muszę napisać decyzję ostetczną czy moglby mi ktoś podpowiedzieć jak to wyglada i z czego oligatoryjnie i fakultatywnie musi się składac?

Decyzja administracyjna nigdy nie jest prawomocna, może być co najwyżej ostateczna.

Istotnie, decyzja po dwóch instancjach administracyjnych jest ostateczna i wykonalna. Wniesienie skargi do WSA nie ma wpływu na wykonalność, chyba że została ona wstrzymana albo przez organ drugoinstancyjny, za pośrednictwem którego skargę Pan wnosił, albo przez sam sąd na wniosek skarżącego "jeżeli zachodzi niebezpieczeństwo wyrządzenia znacznej szkody lub spowodowania trudnych do odwrócenia skutków".

Well.... tego się spodziewałem....
Nie tyle chodzi mi o "uciążliwość" egzekucji i wyegzekwowania obowiązku ustanowionego w decyzji, ale bardziej w bezsensensowności tego co jest treścią petitum i pominięciem błędów popełnionych przez organy I-ej i II-ej instancji. Jestem na 99% pewny, że WSA uchyli decyzję w kwestii nie zachowania procedur i braku ustalenia rzeczywistych okoliczności powstania sprawy.
Chciałem wiedzieć, czy mam jakiekolwiek możliwości prawne do wstrzymania egzekucji, przed wyrokiem WSA (który zakładam, że będzie dla mnie korzystny).
Mimo wszystko dziękuję za wypowiedzi i będe relacjonował jak się rozwija sprawa.
Pozdrawiam :-)

Mariusz Cyran napisał:
Chciałem wiedzieć, czy mam jakiekolwiek możliwości prawne do wstrzymania egzekucji, przed wyrokiem WSA

należy złożyć wniosek do WSA o wstrzymanie wykonania decyzji, do czasu rozpatrzenia sprawy przed sądem pamiętając o rzeczowym uzasadnieniu wniosku

Ostatnia edycja:
Powrót