kiedy do komornika???

• Autor wątku Autor wątku aniołek85
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aniołek85

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam! wkrótce mam sprawę o alimenty, które pewnie zostaną przyznane. Jednak wiem na 100%, że zobowiązany nie będzie ich płacił. Czy w związku z tym po otrzymaniu wyroku mogę od razu iść z nim do komornika z wnioskiem o egzekucję? Czy muszę czekać aż zobowiązany faktycznie nie zapłaci? Im szybciej sprawa trafi do komornika, tym szybciej dostanę alimenty z funduszu. Jeszcze jedno pytanie: dłużnik jest z drugiego końca Polski, czy w związku z tym nie lepiej dla mnie będzie złożyć wniosek do komornika odpowiedniego dla jego miejsca zamieszkania? (chodzi o szybszą "bezskuteczność egzekucji") Proszę o odpowiedź

Witam. Jak tylko będzie pani miała wyrok w ręce, to od razu udac sie do komornika. Najlepiej jak by pani miala jeszcze nr konta meza, bedzie latwiej komornikowi sciagnac pieniazki. A jezeli chodzi o to gdzie udac sie do komornika to juz drugi problem bo rzekomo nie ma rejonizacji, ale jak juz trzeba dojechac np przejac jakies nieruchomosci to jest problem. Wiec chyba najlepiej udac sie do komornika w miejscu zamieszkania meza. Życze powodzenia.

Przypominam, że koszty niecelowej egzekucji ponosi wierzyciel, nawet w sprawie alimentacyjnej. Egzekucja zaś będzie celowa wówczas gdy dłuznik będzie pozostawał w zwłoce w regulowaniu swoich zobowiązań.

lokata napisał:
gdy dłuznik będzie pozostawał w zwłoce w regulowaniu swoich zobowiązań.
to jak mi mówiła kuzynka pełne 3 miesiące ... po tym czasie i najlepiej złożyć wniosek do komornika odpowiedniego dla jego miejsca zamieszkania.

Wydaje mi się, że 3 miesiące to trochę długo... Myślałam zwrócić się do komornika już po braku pierwszej wpłaty... ale może się mylę???

edyta060878 napisał:
to jak mi mówiła kuzynka pełne 3 miesiące ...
Nieprawda. Z formalnego punktu widzenia wystarczy, że spóźni się jeden dzień i już pozostaje w zwłoce.

Edit: Po zapoznaniu się z innymi wypowiedziami @edyta060878 przyłączam się do postulatu mojej szacownej koleżanki
Ag_Maz napisał:
Możesz przestać wprowadzać zamęt? Najpierw może poczytaj archiwum forum, doucz się, a dopiero potem udzielaj porad.

Ostatnia edycja:
Bardzo dziękuję!!! Mam jeszcze pytanie, czy jeśli złożę wniosek do komornika w miejscu zamieszkania dłużnika (czyli na drugim końcu Polski), to nie będzie to dla mnie jakieś utrudnienie w kontakcie z tym komornikiem? Czy mogę mieć z nim kontakt wyłącznie listowny?

Myśle ze nie bedzie problemu. Przypuszczam ze oni kontaktuja sie tel, a jezeli chodzi o korespondencje to poczta.

Powrót