kiedy jest już areszt

• Autor wątku Autor wątku nancy1234
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nancy1234

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
czy mozna sie stara o zmiane środka jesli jest w areszczie czy jlesli już w zakładzie? jeśli tak to na jaka z miane i jakie sa szanse na taka zmianę ile mogę mieeń w areszcie i czy mozna sie kontaktowac telefonicznie albo wysyłac listy?

Pytanie jest praktycznie dla mnie niezrozumiałe.

Tłumaczę na język polski:
Czy osoba przebywająca w areszcie może ubiegać się o zmianę środka, czy może jest to możliwe dopiero w ZK? Jeśli tak, to jak ta zmiana miałaby się odbywać i jakie są szansę na nią? Czy z osobą znajdującą się w areszcie można się komunikować, a jeśli tak, to jak (listownie, telefonicznie)?

Chodzi o "środek" aresztu tymczasowego?

chodzi o srodki zastepcze typu umorzenie, przeniesienie, zawieszenie kary jakie sa szanse, zmiana z zamka na połotwarty po jakim czasie

nancy mieszasz pojęcia- chodzi ci o areszt tymczasowy czy o odbywanie kary?

ja mam takie pytanie: czy jeśli mąż mój jest w areszcie a wcześniej się ukrywał czy ma szanse na zamianę tego aresztu na jakiś inny środek np policyjny dozór czy co tam?
do kogo ewentualnie mozna kierować takie wnioski? proszę pomóżcie

A Twój mąż jest tymczasowo aresztowany czy odbywa karę?

kadi napisał:
A Twój mąż jest tymczasowo aresztowany czy odbywa karę?

jest tymczasowo aresztowany jak narazie

Ostatnia edycja:
Szansa niby jest- ale w sytuacji gdy się ukrywał- bardzo mała- wnioski kieruje się z prośbą o zmianę środka zapobiegawczego na kaucję, dozór policyjne itd. Prokurator zawsze może powiedzieć, że nie wyraża zgody na uchylenie aresztu własnie z tego powodu, że oskarżony się ukrywał i utrudniał śledztwo.

no tak ale czy taki wniosek pisze się do prokuratora czy sądu?
po za tym takie sprawy jak w przypadku mojego męża toczą się latami to ile mogągo tam trzymać?

Wniosek powinien napisać podejrzany (oskarżony) lub jego obrońca. Wniosek kieruje się do tego organu, do którego dyspozycji pozostaje podejrzany (oskarżony). Jeśłi postępowanie jest jeszcze na etapie śledztwa albo dochodzenia to do prokuratora. Jeśli sprawa jest w Sądzie z aktem oskarżenia, to do Sądu.

kadi stokrotne dzięki za pomoc!!!;)

Powrót