kiedy mija 12 z 18 miesiecy pelnoskladkowych

• Autor wątku Autor wątku karol523
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karol523

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.Dnia 31 lipca 2014 roku zamknąłem dzialalnosc.Prowadzilem ja 2 lata na duzym zusie bez zadnych urllopow.Od 1 sierpnia 14r. zatrudnilem sie na pol etatu.Moje pytanie to kiedy musze przejsc na pelen etat aby utrzymac okres pelnoskadkowych 12 miesiecy z 18 aby w razie utraty pracy moc sie starac o zasilek?Czy jesli bede na pelnym etatcie od dnia 1 stycznia 2015r to zmieszcze sie w tych 6 miesiacach dozwoonej przerwy?Pozdrawiam

Po pierwsze, 2 lata tzn. od kiedy? Wskaż konkretną datę.
Po drugie, aby odpowiedzieć na Twoje pytanie kiedy musisz przejść na pelen etat, muszę znać datę rejestracji w PUP. Skąd mam wiedzieć (nie znając chociażby przewidywanej daty rejestracji) do kiedy mam się cofnąć (o 18 miesięcy wstecz), aby sprawdzić czy składki na FP i wynagrodzenie stanowiące równowartość przynajmniej "najniższej krajowej" miałeś przez co najmniej 365 dni.

Podobny temat był omawiany dokładnie wczoraj, poczytaj sobie:http://forumprawne.org/bezrobocie/586738-zasilek-dla-bezrobotnych-po-zasilku-chorobowym.html

Ostatnia edycja:
dzilalnosc zalozylem w pazdzierniku 2012 r.Placilem pelen zus regularnie ok 1050 zl bo to nie moja pierwsza dzialalnosc.Niebralem zadnych urlopow i chorobowego.w pup sie nierejestrowalem bo pracuje na pol etatu od 1 sierpnia 2014 r P.S w pytaniu sie pomylilem..chcialem zapytac czy zdaze jesli zatrudnie sie 1 lutego a nie 1 stycznia 2015 r?Pozdrawiam

Powrót