kiedy mogą wyrzucić ze studiów

• Autor wątku Autor wątku jeanne
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jeanne

Użytkownik
Odpowiedzi
53
W jakich przypadkach student prawa może zostać wydalony z uczelni? Czy jest to możliwe gdy miał kare grzywny i zawiasy (także więcej niż jeden raz)?

I czy po ukończeniu studiów z czystą kartoteka lub nie już gdy jest się prawnikiem to czy mogą cofnąć możliwość wykonywania zawodu (a raczej w jakich przypadkach?

Głównie mam na myśli kary grzywny i zawiasy z ewentualnym aresztowaniem (np. za wtargnięcie na cudzy teren, ale bez kradzieży itd.), kilkudniowym aresztem lub np. złapanie za przyklejanie ulotek w miejscu niedozwolonym.

Ogólnie konsekwencje w trakcie studiów i już po obronie gdy jest sie prawnikiem.

Z góry dzięki.

W jakich przypadkach student prawa może zostać wydalony z uczelni?
Tą kwestię reguluje regulamin uczelni. Zapewne wszczynane jest postępowanie dyscyplinarne wobec żaka.

I czy po ukończeniu studiów z czystą kartoteka lub nie już gdy jest się prawnikiem to czy mogą cofnąć możliwość wykonywania zawodu (a raczej w jakich przypadkach?
W ogóle można się do "zawodu" (na aplikację) nie dostać. Nawet jeśli wyrok ulegnie zatarciu także nie ma co mówić o "cofnięciu" możliwości wykonywaniu zawodu (chyba, że takie orzeknie sąd).

I czy jeśli jest się już prawnikiem i ma się na koncie więcej niż jedną karę w zawiasach, niekoniecznie po upływie jedna po drugiej to czy wtedy oprócz realnej groźby więzienia jest możliwe iż odbiorą status ukończenia studiów prawniczych?
Nie - chyba, że przestępstwo związane jest np. z plagiatem pracy magisterskiej.

Ja wiem że taka osoba pracę w wielu miejscach np. rządowych ma pozamiataną, ale jeśli pracuje w jakiejś firmie to czy mogą jej odebrać/cofnąć studia i wtedy wiadomo automatycznie wylatuje sie z pracy bo traci się wszelką podstawę do jej uprawiania...?
Poczytaj kim jest prawnik, kim aplikant. Co można robić po studiach prawniczych a powinnaś zrozumieć tą kwestię.

PS nie dubluj wątków na forum!

Ostatnia edycja:
Jeżeli chodzi o wydalenie z uczelni, wszystko zależy oczywiście od czynu, jakiego się dopuścił ów student prawa. W sprawach mniejszej wagi orzekają dziekan lub rektor, z czego oni mogą: dać upomnienie, naganę lub naganę z ostrzeżeniem. W sprawach większej wago orzeka komisja dyscyplinarna, która jest uprawniona do zawieszenia w prawach studenta oraz wydalenia z uczelni.

Co do konsekwencji zawodowych, to nie potrafię pomóc.

1. Dziekan nie ma żadnych kompetencji w/s dyscyplinarnych
2. w sprawach mniejszej wagi i nie tylko może orzekać sąd koleżeński
3. Rektor może orzec wyłącznie karę upomnienia
4. Orzeczenie o wydaleniu może wydać wyłącznie Komisja
5. Prawnik, to za mało aby wykonywać zawód korporacyjny, więc za samo bycie prawnikiem nic ci nie grozi.

Regulamin studiów Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy:

art. 43 ustęp 5.

"Za przewinienie mniejszej wagi Rektor Uniwersytetu lub kierownik podstawowej
jednostki organizacyjnej może wymierzyć karę upomnienia z pominięciem komisji
dyscyplinarnej lub sądu koleżenskiego. Ukarany może jednak żadac przeprowadzenia
postępowania dyscyplinarnego lub postępowania przed sądem koleżeńskim. W takim
przypadku komisja dyscyplinarna lub sąd koleżenski mogą wymierzyć jedynie karę
upomnienia."

a samego zainteresowanego też odsyłam do regulaminu studiów odpowiedniej uczelni.

najzdrowszy_denat napisał:
Ale teren był ogrodzony? Areszt to już nie jest zwykły dołek za pijaństwo czy 'urwany film' i wylądowanie na wytrzeźwiałce lub dołku by wątroba przepaliła nadmiar alkoholu zalegającego w krwiobiegu - zależy kto ma jaką głowę do picia i metabolizm.
O jakim charakterze to były ulotki?

Teren ogrodzony. I nie chodzi o czyn pod wpływem alkoholu lub innych środków odurzających. ;)
Ulotki nie obrażające, ani nic takiego.

Fatih1601

odsyłajmy raczej do źródeł prawa powszechnie obowiązującego, a nie do przepisów regulaminów studiów, które niestety bardzo często nie mogą być stosowane z powodu ich sprzeczności z ustawą.

Zainteresowanych odsyłam zatem do ustawy - Prawo o szkolnictwie wyższym:

art. 214 ust. 2
"Za przewinienie mniejszej wagi rektor może, z pominięciem komisji dyscyplinarnej lub sądu koleżeńskiego, wymierzyć studentowi karę upomnienia, po uprzednim wysłuchaniu obwinionego lub jego obrońcy".

Pozdrawiam Bydgoszcz...tam zaczynałem karierę...:cool:

Pragnę jednak zaznaczyć, że mój pierwszy post z tego wątku pochodzi z wykładów z prawa administracyjnego. Oczywiście i profesorowie się mylą, ale wydaje mi się, że w tym co napisałem coś jest.

Z jednej strony masz rację, że warto odsyłać do źródeł prawa powszechnie obowiązującego, ale z drugiej w myśl art. 35 ust. 3 pkt 5 i art. 36 ust. 1 ustawy prawo o szkolnictwie wyższym, regulamin studiów podlega nadzorowi ministra ds. szkolnictwa wyższego pod względem zgodności z prawem, zatem nie powinien być sprzeczny z prawem i wydaje mi się, że właśnie tam najlepiej szukać odpowiedzi na pytanie o konsekwencje dyscyplinarne.

art.35 ust.3 pkt 5
Rektor uczelni przekazuje ministrowi właściwemu do spraw szkolnictwa wyższego,
w terminie miesiąca od podjęcia, uchwały właściwych organów uczelni w sprawach:
...
5) przyjęcia lub zmiany regulaminu studiów lub regulaminu studiów doktoranckich
oraz zasad i trybu przyjmowania na studia i studia doktoranckie wraz z
uchwałami odpowiednio uczelnianego organu uchwałodawczego samorządu
studenckiego podjętymi na podstawie art. 161 ust. 2 lub uczelnianego organu
uchwałodawczego samorządu doktorantów podjętymi na podstawie art. 161
ust. 2 w związku z art. 196 ust. 2.

art. 36 ust. 1
Minister właściwy do spraw szkolnictwa wyższego stwierdza nieważność uchwały
organu kolegialnego uczelni lub decyzji rektora uczelni, z wyłączeniem decyzji
administracyjnej, w przypadku stwierdzenia jej niezgodności z przepisami prawa
lub statutem uczelni, nie później niż w terminie dwóch miesięcy od otrzymania
uchwały lub decyzji. Na rozstrzygnięcie ministra właściwego do spraw szkolnictwa
wyższego w sprawie stwierdzenia nieważności uchwały lub decyzji służy, w terminie
trzydziestu dni od dnia jego doręczenia, skarga do właściwego sądu administracyjnego.
Przepisy o zaskarżaniu do sądu administracyjnego decyzji z zakresu administracji
publicznej stosuje się odpowiednio.

Również pozdrawiam:)

No to mamy farta;)

Trafił nam się regulamin, który co najmniej w art. 45 ust. 3 jest sprzeczny z art. 214 ust. 2 Prawa o szkolnictwie wyższym (w zakresie, w jakim przyznaje kompetencję kierownikowi podstawowej jednostki organizacyjnej do wymierzania kary upomnienia studentowi).
Pytanie: co z tym zrobimy?
Mnie nic nie łączy ze wspomnianą uczelnią i nie mam zamiaru zawiadamiać osiołków z ministerstwa, że należałoby wkroczyć z nadzorem...
Ale jeśli Tobie leży na sercu dobro własnej uczelni, to możesz im pomóc. To, że komuś przysługują kompetencje nadzorcze wcale jeszcze nie oznacza, że z nich korzysta. W tym przypadku raczej w ogóle nie korzysta. Myślisz, że takie rzeczy, jak sprzeczny z ustawą regulamin UKW, ich interesują? Poza tym, żeby to dostrzec musieliby mieć jeszcze co nieco w głowie...a przecież brak tego małego co nieco, to chyba ich największy mankament:D

Tak więc do dzieła, Kolego! Zgłoś problem.

Powrót