Kiedy orzeczenie (proba gwaltu)

• Autor wątku Autor wątku velo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

velo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Kompletnie nie znam się na prawie wiec moje pytanie najpewniej bedzie wydawac sie glupie. Jestem osoba pelnoletnia, wczoraj zostalam napadnieta(na policji powiedziano ze kawalifikuje sie pod 'usilowanie gwaltu') ale pomoglo mi kilka osob. Sprawca zostal zatrzymany na miejscu, zawiadomiono policje, zlozylam zeznania etc etc
Na policji powiedziano mi ze dzisiaj odbedzie sie cos w rodzaju rozprawy i orzekniete zostanie czy bedzie w tej sprawie dalsza rozprawa (po 3 m-cach). Sa slady na ciele oskrazonego, swiadkowie, ogledziny miejsca zdarzenia itp, zarekwirowano moje ubrania na ktorych powinny tez byc jakies slady.
Pytanie jest takie, kiedy dowiem sie czy ten czlowiek dalej jest zaaresztowany czy zostal zwolniony? czy odbedzie sie rozprawa(kiedy)? Jaka jest szansa na to ze rozprawa sie odbedzie? i jaki wyrok mu grozi?
Na ta dzisiejsza 'rozprawe' powiedziano mi ze nie musze przychodzic chyba ze prokurator powie inaczej.

Z gory dziekuje za odpowiedz.

Ta dzisiejsza "rozprawa" to pewnie posiedzenie w przedmiocie zastosowania tymczasowego aresztowania. Czy zostało zastosowane czy nie dowiedz sie na policji lub w prokuraturze. Jesteś stroną i otrzymasz te informację.
Co do reszty - nikt ci tego nie powie. Terminy zależą od zawiłości sprawy, przeprowadzenia dowodów itp ale tez od obłozenia pracą prokuratury i sądu. Co do wyroku natomiast od kwalifikacji prawnej czynu, jaka zostanie ostatecznie przyjęta.

Co do usilowania to sad wymierza kare tak jak za pzestepstwo dokonane.

Przede wszystkim kilka zdań z kodeksu karnego:
Art. 197. § 1. Kto przemocą, groźbą bezprawną lub podstępem doprowadza inną osobę do obcowania płciowego,
podlega karze pozbawienia wolności od lat 2 do 12.
§ 2. Jeżeli sprawca, w sposób określony w § 1, doprowadza inną osobę do poddania się innej czynności seksualnej albo wykonania takiej czynności, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.
§ 3. Jeżeli sprawca dopuszcza się zgwałcenia wspólnie z inną osobą, podlega karze pozbawienia wolności na czas nie krótszy od lat 3.
§ 4. Jeżeli sprawca czynu określonego w § 1-3 działa ze szczególnym okrucieństwem, podlega karze pozbawienia wolności na czas nie krótszy od lat 5.

Dalej - drobne sprostowanie wypowiedzi Kamila.Z - w przypadku usiałowania popełnienia przestępstwa, Sąd wymiarza karę w granicach przewidzianych dla danego przestępstwa, a nie jak za przestępstwo dokonane. Jest to znacząca różnica. Pomijam już tu zdarzenia dotyczące usiłowań nieudolnych, bo to temat na inny wątek.

[v] velo [/b] - zasadniczo w znacznej części zgadzam się z beondą. To kiedy sprawa trafi na wokandę Sądu, nikt dzisiaj nie potrafi określić. Nie wiemy jakie stanowisko wobec zarzutów przyjął podejrzany, czy i jakie badania będzie potrzeba wykonać. Miej jednak na uwadze, iż badania nie zajmują godzinę czy dwie (proszę nie wierzyć w to co pokazują w TV), a często kilka - kilkanaście tygodni, a nawet i dłużej. Jeżeli podejrzany został aresztowany przez Sąd, to na pewno sprawa odbędzie się szybciej niż gdyby buegła normalnym biegiem - dzieje się tak dlatego, iż sprawy "aresztanckie" są rozpatrywane w pierwszej kolejności.

Powrót