Kiedy otrzymuje się tytuł Technika?

• Autor wątku Autor wątku Szpacha
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Szpacha

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam. Tytuł Technika otrzymuję się w przypadku zdania wszystkich egzaminów zawodowych + uzyskania świadectwa ukończenia szkoły i świadectwa dojrzałości prawda?

z tego co wiem,świadectwo dojrzałości,jest jak bilet na studia,tytuł technika,świadectwo szkoły średniej plus wszystkie zdane egzaminy zawodowe.

Oki rozumiem, właśnie w innych źródłach również wyczytałem, że by dostać tytuł Technika trzeba otrzymać wszystkie świadectwa zawodowe za zdane egzaminy zawodowe oraz świadectwo ukończenia szkoły średniej, natomiast matura to dodatek na studia. Mam teraz pytanie. Czy jeśli zdobyłem wszystkie świadectwa kwalifikacji zawodowych, ale nie ukończyłem Technikum tylko przepisałem się i ukończyłem liceum zaoczne i otrzymałem świadectwo ukończenia liceum dla dorosłych to również automatycznie zostaję technikiem prawda? bo to również świadectwo ukończenia szkoły średniej. Mam racje?

czyli w sensie zdałeś egzaminy w trakcie nauki w technikum,ale pod koniec technikum zakończyłeś naukę,czy chodziłeś do liceum zaocznego plus kurs zawodowy?Pewności nie dam,ale jeśli masz zdane wszystkie egzaminy kwalifikacyjne,plus średnie wykształcenie powinieneś mieć tytuł technika,bo składowe spełniasz.

No właśnie o to mi chodzi. Wszystko spełniam tylko po prostu świadectwo ukończenia szkoły średniej dostałem nie w Technikum, a w liceum zaocznym no ale jest i w przepisach pisze tylko ze trzeba miec zawodowe i swiadectwo szkoly sredniej ale nie pisze juz z jakiej :D Dlatego pytam czy ktoś na 100% moze potwierdzic?

Ukończenie liceum nie daje tytułu technika.

No zgadnij :D.
Po liceum masz ogólne średnie, po technikum masz technika.

@RevinOne skoro jesteś taki mądry to przynajmniej mów prawdę, bo po technikum nie ma się technika, gdyż można być po technikum, ale nie zdać egzaminów zawodowych i wtedy się nie ma technika, ale według Twojej wypowiedzi się ma.
Ja pytam o konkrety: Tytuł technika otrzymuje się kiedy ma się wszystkie potrzebne kwalifikacje w danym zawodzie + wykształcenie średnie (czyli swiadectwo ukończenia szkoły średniej). I moje pytanie brzmi czy jeśli to wykształcenie średnie zdobyło się już w innej szkole to czy też automatycznie staje się technikiem?

No tak, według wikipedii mam rację, ale po to właśnie założyłem ten wątek i zadałem pytanie czy mógłby ktoś to potwierdzić

@Szpacha: nie masz racji, nie masz tytułu technika.

@TatarKrymski Czyli nie zgadzasz się z Wikipedią? :D

Czyli generalnie jeśli ktoś ma wszystkie kwalifikacje zawodowe potrzebne do uzyskania tytułu technika co musi zrobić by ten tytuł otrzymać? Po za powrotem do macierzystego technikum

Definicja z wiki jest błędna.
Nie trzeba kończyć szkoły uczącej w danym zawodzie.
Należy zdać z wynikiem pozytywnym egzaminy potwierdzające kwalifikacje zawodowe i ukończyć dowolną szkołę średnią. Warunkiem jest "zaliczenie" zajęć z przedmiotów zawodowych w ilości, która jest przewidziana dla danego technikum. Może to być np kurs organizowany przez CKU przy danej szkole.

Dowiedziałem się już od nauczyciela. Panie administrator jesteś w błędzie. Potrzebne wszystkie kwalifikacje zawodowe + wykształcenie średnie (nie ważne w jakiej szkole, ale musi być szkoła średnia) i te zaliczone przedmioty zawodowe.

Po liceum można się dokształcić w szkole policealnej o wybranej specjalności.
Szpacha napisał:
+ wykształcenie średnie
Tak ci tłumaczyliśmy.

Janusz M. napisał:
Tak ci tłumaczyliśmy.
Tylko, że tłumaczyliście mi niektórzy ze zrobienie wykształcenie średnie gdzie indziej niż to macierzyste Technikum (czyli tak jak pisalem w liceum zaocznym) nie daje tytułu Technika. A jednak daje.

Masz dyplom (względnie inny dokument) potwierdzający to, że jesteś technikiem?

Powrót