Kiedy płaci się podatek 19% ?

• Autor wątku Autor wątku sandmeister
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sandmeister

Użytkownik
Odpowiedzi
161
Witam,
prowadzę działalność gospodarczą jako osoba fizyczna od początku 2007 roku. Jestem na KPiR, podatek liniowy 19%, jestem też VATowcem. Pierwsze 11 miesięcy roku firma była na minusie, a więc wydawać by się mogło, że żadnego podateku nie będzie. W grudniu pierwszy raz firma była na plusie. Do 20 stycznia odprowadziłem pierwszy podatek VAT. W kwietniu poszedłem do księgowej w celu sporządzenia mojegu PITu. Okazało się, że podateku 19% nie muszę płacić, bo moje zyski były małe, a nawet otrzymam zwrot. Wyniósł on niecałe 700zł. Teraz firma cały czas się rozkręca, VAt opłacam co miesiąc. Ostatnio rozmawiałem z osobą z mojej rodziny, która ma DG jako posrednik - agent ubezpieczeniowy - powiedziala mi, ze podatek 19% też placi sie co miesiąc, kiedy ma sie zysk, a w nastepnym roku w razie nadwyżki US zwraca pieniądze. Z tym, że ja nie płacę co miesiąc - czekam na koniec roku, zeby posumować moje zyski i wtedy zapłacić od nich 19% . Czy dobrze robię ? Bo ostatnio włosy mi się zjeżyły, kiedy usłyszałem, że mam płacić co miesiąc.

Pozdrawiam.

Do obowiązków podatnika należy samodzielne i prawidłowe obliczanie wysokości comiesięcznych zaliczek na podatek i dokonywanie ich wpłat na rachunek urzędu skarbowego, natomiast po zakończeniu roku podatkowego - w terminie do dnia 30 kwietnia roku następnego – podatnik obowiązany jest do złożenia zeznania o wysokości osiągniętego dochodu (poniesionej straty) w roku podatkowym (PIT-36L) i wpłacenia różnicy pomiędzy podatkiem należnym od dochodu wynikającego z zeznania a sumą należnych za dany rok zaliczek.
Jeśli Pan tego nie robi, popełnia Pan wykroczenie zagrożone karą grzywny.

Składki należy odprowadzać co miesiąc, jeśli osiąga Pan dochód. Szczególnie przy podatku liniowym, w którym nie ma kwoty wolnej od podatku. W przypadku bralku uiszczenia należnego podatku w terminie do 20. następnego miesiąca na podatniku ciąży obowiązek zapłacenia odsetek karnych z tytułu zwłoki w zapłacie podatku. Dopóki US sam nie wszczął postępowania wyjaśniającego nie powinno być chyba większych problemów. Proponuję jak najszybciej obliczyć należne składki na podatek za wszystkie dotychczasowe miesiące 2008 roku wraz z odsetkami. Zgodnie z obowiązującymi przepisami podatnik sam zobowiązany jest do obliczenia odsetek karnych za zwłokę w zapłacie zobowiązania. Obliczona kwote trzeba przekazać na rachunek odpowiedniego US.

Powrót