Kiedy sądy wznowią pracę w sprawach cywilnych, rodzinnych...?

• Autor wątku Autor wątku Verkligheten
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

Verkligheten

Użytkownik
Odpowiedzi
110
[Wiem, że sprawy "pilne" w jakimś tam zakresie toczą się nadal, ale miliony innych, "zwyczajnych" zostało wstrzymanych i to w całej Polsce]

Pytanie może wydawać absurdalne w warunkach Polskich, ale czy w świetle zaistniałych okoliczności
nie rozważa się w kręgu decydentów, tzw. ustawodawców wprowadzenia choćby śladowej formy działań sądów w drodze "elektronicznej" - choćby obiegu pism procesowych w formie skanów pocztą elektroniczną, czy też przesłuchiwania stron w formie wideokonferencji?

Proszę się nie śmiać :D ale czy nawet już do tzw. "środowisk prawniczych" nieśmiało nie docierają przebłyski, że zdobycze cywilizacyjne XXI w pozwalają na taką ekstrawagancję?
Jako alternatywę dla wysyłek papierowych, jak w średniowieczu...
Przecież nawet sędziowie i prokuratorzy mają już [chyba?] smartfony czy telefony komórkowe, większość mogło już słyszeć o istnieniu Skype, itp. więc chyba nieśmiało dostrzegają, że... świat się zmienia, że nie są to już lata... 50-te kiedy kończyli aplikacje i startowali w zawodzie

Lepsze chyba to niż sparaliżowanie pracy sądów na miesiące?
Oczywiście, że wymaga to zmian ustawowych. Ale.....
Czy w Polsce nie zmieniano już całych ustaw w jeden dzień
{patrz haniebna zmiana ustawy o IPN na polecenie z Izraela} ?
Więc chyba przy odrobinie dobrej woli można by i dokonać ww zmian w pracy sądów...
Ciekawe co jeszcze musiało by się stać, by doszło do zmian w świadomości owego szacownego grona decydentów?
Uderzenie komety? Lądowanie UFO?
Piszę trochę sarkastycznie, ale może już czas aby sądy przestały funkcjonować jak w XIX wieku, świeżo po wynalezieniu prądu czy żarówki
bo chyba tylko z tych zdobyczy cywilizacyjnych korzystają w pełni...

Ostatnia edycja:
Na razie wszystko wisi do 15 maja. Pozostała część to raczej pytania do sejmu/rządu.

Sernik65 napisał:
Na razie wszystko wisi do 15 maja. Pozostała część to raczej pytania do sejmu/rządu.

Ale wyobraź sobie taką sytuację: ja, jako powód nie mogę dowiedzieć się przez telefon, ani otrzymać skanu z treścią pisma, dokładnie odpowiedzi na pozew, którą pozwany złożył. W odpowiedzi na mój pozew!
Rozmawiam z panią w sekretariacie / biurze jak to się tam nazywa i ona mi twardo, po żołniersku mówi NIE!
Nie bo NIE!!

Ba! Jest nawet https://portal.waw.sa.gov.pl/#/ gdzie mam dostęp, mogę zalogować, śledzić przebieg sprawy... i jej mówię, że może chociaż skan! Przecież technicznie to pestka. Dziecinnie proste.
Nie bo NIE!!

A zatem nawet strona w sprawie pada ofiarą jakiejś surrealistycznej histerii
"ochrony danych" [przed nią samą :mad:]

I to wszystko pomimo, że jest personel w pracy, są możliwości techniczne!
Panuje jakaś schizofreniczna blokada mentalna.
Dopiero obecna sytuacja uzmysławia jak głęboka patologia panuje w organizacji systemu sprawiedliwości w Polsce.
Założę się, że taki sam ABSURD, lub bardzo podobny dotyczy teraz milionów ofiar tego systemu...

Skoro złożył odpowiedź to kopie dostaniesz poczta. Po co nerwy. Takie są procedury.

karolla0905 napisał:
Skoro złożył odpowiedź to kopie dostaniesz poczta. Po co nerwy. Takie są procedury.

Odpowiedź złożył już 2 marca...

Czy taką kopię można w obecnej sytuacji "zamówić" pocztą?
Czy może to zrobić choćby adwokat?
Czy o wysyłce pisma [odpowiedź na pozew] musi postanowić sędzia (jak to mnie telefonicznie poinformowała sekretarka)?
Czy to prawda, że sądy wstrzymały wszystkie wysyłki pocztowe? Tzn. zarówno ich nadawanie jak i odbieranie.

Wyobraź sobie że mam taką samą sytuację ale czekam od lutego bo sędzia był na urlopie a potem zamknęli sądy. No trudno taka jest sytuacja.

Nawet jak były otwarte to odpowiedź na pismo lub sam pozew przychodził pół roku od złożenia w sądzie. Takie są terminy. Niestety.

Sernik65 napisał:
...No trudno taka jest sytuacja.
karolla0905 napisał:
...Takie są terminy. Niestety.

"trudno"...
"niestety"...
wysoki poziom akceptacji jak na taką PATOLOGIĘ
:lol:
to ja chyba jestem z innej planety :cool:
ale i z drugiej strony rozumiem, że "bezkrwawo" nie dałoby się takiego syfu zreformować.
Choć gdyby TYLKO [poważnie!] "ktoś" CHCIAŁ
nie zajęłoby to więcej niż miesiąc. A nawet znacznie krócej.
Nawet jako osobie MOCNO konserwatywnej nóż w kieszeni mi się otwiera... :mad:

Pytajnik 001 napisał:

Przykladowe zarzadzenie vice/prezesa sadu:

https://krakow-sr.sr.gov.pl/download/zarzadzenie-wiceprezesa-19.03.2020r.-1584616724.pdf

do ktorego mam takie pytanie, do zdania:

"...wstrzymanie wysyłki wszelkich pism sądowych, z którymi związane są środki odwoławcze i inne terminy procesowe (sądowe)..."

Czy zatem inne pisma, z ktorymi nie sa związane środki odwoławcze i inne terminy procesowe (sądowe) - sa obslugiwane?

I czy takie pismo jak "odpowiedz na pozew" - zalicza sie do takich "z którymi związane są środki odwoławcze i inne terminy procesowe..." ?
-------------
Z jakimi jeszcze innymi pismami nie sa związane środki odwoławcze i inne terminy procesowe?
Moze ktos wie?

Ostatnia edycja:
Powrót