Kiedy sie płaci cło a kiedy nie?

• Autor wątku Autor wątku ukasus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

ukasus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
1)Czy jeśłi moj kuzyn mieszkający w Toronto zakupi tam sprzet fotograficzny
o łacznej wartości około 5000 zł (lustrzanka cyfrowa i 2 różne obiektywy)
i będzie z nim jechał do polski w celach turystycznych i zawodowych .. to czy bedzie musiał zapłacic cło i vat ?

2) Czy jeśli nie przewiezie jej z Soba tylko wyśle paczka to wtedy będzie trzeba zapłacić cło ?

3) Jeżeli kupi on tam sprzet w przeliczeniu na złotówki za 3700 to ile wyniesie to razem z vatem i cłem ( o ile musi je płacić jadąc tutaj lub wysyłajac)

Nie bedzie musiał odprowadzać od tego szprzeętu ani vatu ani cła jeżeli są jego własności i wrócą razem z nim do Kanady. Radzę nie zabierać orginalnego opakowania itp. Nie radzę także wysyłać drogą pocztową w przypadku wykrycia przez celników takiego sprzętu w paczce mogą być prawdziwe problemy PRZEMYT :!:

ale opakowanie osobno paczką mozna wysłać pod inny adres??

haha...- czyli jednak przemyt i usiłowanie jego ukrycia...:)

jesli mowa o cle to mam pytanie czy mozna bez przeszkod wyslac telefon komorwkowy (np do afryki)? czy nie bedzie trzeba tego oclic czy cos takiego?
z gory dziekuje na odp

W grudniu jadę na święta do Polski z Kanady i chcę przywieżć parę prezentów rodzinie min.keyboard, pare aparatów, i iPodów, PSP I GPS.Czy mając tu obywatelstwo i płacąc tu podatki muszę opłacić cło i Vat?Z góry dziękuję za odpowiedż.

W praktyce, jak zabierzesz to do bagazu podręcznego, to nie będzie problemu.

No z keyboardem będzie kłopot wejśc do samolotu,

mam pytanko,Mam dostac paczkeze ze stanów o wartosci okolo 130 dolarów to znaczy ona ma przyleciec do polski a ja mieszkam chwilowo w irlandi i jezeli celnicy stwierdzą ze musze zapłaci za nią cło czy musze lecie aż do warszawy zeby odebrac tą paczke czy moge to jakos załatwic np przelewem jakos zapłaciccło a zeby paczka dalej poszła?

Witam

Mam takie pytanko, zastanawiamy się z kolegą nad importem piw czeskich do Polski.

I pytanie dotyczy cła, jakie cło musimy zapłacić od butelki i jakie zgody itp. rzeczy potrzebujemy żeby móc importować piwo do kraju. ?

Zadajac tu takie pytania radze ci dobrze bys dopuscil sobie lepiej ten biznes bo daleko nie zajedziesz.

Witam,

Mam pytanie proszę o pomoc.

Moi znajomi wydali płytę w Ukrainie, czy mogę przywieźć ok 250 szt. do polski aby rozdać znajomym, nie płacąc cła ???

Witam.
Chce wysłać odżywki dla sportowców z Polski do Niemiec czy muszę ponosić z tym jakies oplaty czy poprstu laduje do paczki i wysyłam?

Powrót