Kiedy składać wypowiedzenie?

• Autor wątku Autor wątku PIT47
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PIT47

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam! Umowa na czas określony.W umowie jest zapis"2 tygodnie wypowiedzenia"Jak należy liczyć czas wypowiedzenia? Czy mogę złożyc w połowie miesiąca i umowa rozwiąże się do konca m-ca? :?: :?: :?:

Wypowiedzenie złożone do soboty 13 września - rozwiązanie umowy w sobotę 27 września. Innej możliwości nie ma.

Wielkie dzięki za informację!!!! :D :D

proszę o pomoc
Przebywam na miesięcznm zolnieniu lekarskim, czy podczas tego zwolnienia mogę złożyć wypowiedzenie i czy wypowiedzenie należy składać z ostatnim dniem miesiącą, czy też dowolnego dnia (14 dniowy okres wypowiedzenie mnie obowiązuje)
z góry dziękuję

Pracownik może złożyć wypowiedzenie w czasie swej choroby.
Dwutygodniowe (a nie 14 dniowe - bo takich nie ma) wypowiedzenie zawsze kończy się w sobotę, dlatego pracodawca musi się z nim zaznajomić najpóźniej do soboty dwa tygodnie przed dniem rozwiązania umowy.
Przykładowo, wypowiedzenie złożone do 28 listopada (bo 29 listopada w sobotę na pewno pracodawca się z nim nie zaznajomi), przy dwutygodniowym okresie wypowiedzenia spowoduje rozwiązanie umowy w sobotę 13 grudnia.

Witam
Mam problem, pracuje w zakładzie fryzjerskim, 1 września minie rok od zawarcia umowy. Wg. pisma 1/2 etatu, "na praca na stażu" bez zaznaczonego rodzaju umowy (ani próbny, ani nie określony, ani określony). Z tego co się orientuje, powyżej 6 miesięcy pracy a przed upływem 3 lat okres wypowiedzenia wynosi miesiąc z punktu widzenia prawa, jednak na informacji dla pracownika (zdaje się cześć B teczki danych osobowych) jest wpisane 2 tygodnie. 16 lipca zaczyna się urlop (którego de facto sam sobie nie ustalałem) który będzie trwał akurat dwa tygodnie. W związku z tym pytanie jest następujące: czy jeśli złożę wypowiedzenie w ostatni piątek przed urlopem ( 13 lipca) to jego okres będzie obejmował te 2 tygodnie urlopowe i uda się oszczędzić "nadprogramowego" obcowania z szefowa?
Pozdrawiam

PS. mam nadzieje, że w dobrym temacie napisałem:)

A pracujesz rzeczywiście na pół etatu?

Gdyby nie wiązało się to z grobową atmosferą w pracy to pewnie by tak było. A tak ze względu na niskie obroty trzeba zostać dłużej - szefowa osoba starsza, swoich parę klientek tylko ma więc jakoś się godziłem.

Jestem na zwolnieniu lekarskim do 27.09.2015r. , kiedy najszybciej mogę złożyć wypowiedzenie pracodawcy, jeżeli jestem zobowiązana dwutygodniowym wypowiedzeniem? Jeżeli ma to jakieś znaczenie pracuje w systemie zmianowym (dzień, noc, dwa dni wolnego) ;)

Pracownik może wypowiedzieć umowę w każdym momencie, w trakcie zwolnienia lekarskiego też.

Powrót