Kiedy sprawa...?

• Autor wątku Autor wątku Zielonooka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Zielonooka

Zielonooka

Użytkownik
Odpowiedzi
36
Mam takie pytanie...Jak kończy się śledztwo akt oskarżenia trafia do sądu...I najczęściej za ile czasu od trafienia sprawy do sądu jest sprawa? Wiem,że pewnie to bywa różnie,ale jak było u Was?

U nas sprawa trafiła do sądu w maju i niestety ją cały czas przekładają... Przełożyli ją już 4 razy z powodu ławniczki i następną wyznaczyli dopiero na września:( Więc każda sprawa ciągnie się róznie niestety:(

Witam u mojego męża sprawa trafiłaq do sądu w stycniu i do tej pory się dłuy wióżnie to bywa niestety Polskie sądy nie należą aczej do tych które są sparawne w szybkim zakończe spraw:(

ja tez jestem załamana... za miesiac powinna sie zakonczyć sankcja 3 miesieczna ale wątpie w to.. nie wiem co dalej odrazu sprawa bedzie czy co i jak sie o niej dowiem?

SzaDa napisał:
ja tez jestem załamana... za miesiac powinna sie zakonczyć sankcja 3 miesieczna ale wątpie w to.. nie wiem co dalej odrazu sprawa bedzie czy co i jak sie o niej dowiem?

Jak sie kończy sankcja to wczesniej jest posiedzenie sądu, który decyduje czy ją przedłużyć, czy są przesłanki do dalszego stosowania aresztu tymczasowego. Zawsze można pisać zażalenie, a przez cały czas oskarżony moze składać wniosek o uchylenie/zmianę srodka zapobiegawczego. Jak prokuratura skończy śledztwo, to przesyła oskarżonemu zawiadomienie, że akt oskarżenia skierowano do sądu. A wcześniej oskarżony jest dowożony do prokuratury na tzwn. zakończenie sprawy i wtedy nieoficjalnie dowiedzieć się może o wymiarze żądanej przez prokuratora kary. O wyznaczonym terminie też informują oskarżonego, więc niech pisze do Ciebie, albo możesz dzwonić do Sądu po przesłaniu aktu oskarżenia i pytać czy już jest termin.

Powrót