kiedy trzeba splacic grzywne i koszty sadowe

• Autor wątku Autor wątku karinak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karinak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam serdecznie....
Czytam forum i zaniepokoila mnie pewna sprawa. Miesiac temu odebrali mi prawko za jazde w stanie po spozyciu. Jest to wykroczenie. Sad grodzki rozpatrzyl ta sprawe zaocznie i dostalam jedynie wyrok : koszty sadowe + grzywna ( oczywiscie wraz z wstrzymaniem prawka )
Dzwonilam wtedy do wydzialu wykroczen i dowiedzialam sie, ze powinnam dostac jeszcze " wezwanie do zaplaaty " z komorki windykacyjnej.
Chce rozlozyc sobie to na raty i odwolac sie od kosztow sadowych.
Jakie sa szanse ze mi umorza ?? No i czy mam czekac az cos przysla, czy sama mam sie za to wziasc ??
List z sadu odebralam 17 wrzesnia br.
Prosze o odpowiedz, martwie sie, ze zostalam zle poinformowana.
Pozdrawiam

Na piśmie z sądu powinnien byc termin zapłaty...zazwyczaj jest to 30 dni.Powinnaś od razu pisać prośbę do sądu o rozłożenie grzywny na raty i umożenie kosztów sądowych.Oczywiście taką prośbę trzeba uzasadnić.

Dzieki za odpowiedz.
Wlasnie czytalam kolejny raz to postanowienie i niestety nie mam zadnej daty wyznaczonej do splaty...
Mam tylko 7 dni do odwolania sie, ale nie o to chodzi.
Ok, tak wiec zaczne pisac o umorzenie kosztów sądowych. A gzrywne moge jedynie rozlozyc na raty czy w czesci tez da sie umorzyc ??
Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz

Jeżeli skazany z przyczyn od niego niezależnych, nie może uiścić grzywny, a wykonanie tej kary w innej drodze okazało się niemożliwe lub niecelowe, sąd może, w szczególnie uzasadnionych wypadkach grzywnę w całości lub części umorzyć (...) - art. 51 KKW

Powrót