Kiedy upłynie termin przedawnienia?

• Autor wątku Autor wątku emma1983
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

emma1983

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Proszę o odpowiedź:

1. ) Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym - 02.04.2003 -
2. )Postanowienie" nadać klauzulę wykonalności tytułowi egzekucyjnemu - 17.06.2011

Kiedy dojdzie do przedawnienia?

przedawnienie samemu trzeba zgłosić. Tak jak ja to uczyniłem w sądzie. Miałem do zapłaty 500 zł z kosztami sądowymi. Do sądu poszedłem na luzie z dużą pewnościa siebie. Sędzina się spytała czy zgłaszam przedawnienie, tak oczywiście. Trzeba działać zdecydowanie bo oni czyhają tylko na czyjeś błędy

@amadis a mnie wygląda, że jest. Jeśli od tego 2011 nic się nie działo, to upłynęło 7 lat, w czym z pewnością zawrze się 6. Przepisy przejściowe noweli...

Syphar napisał:
@amadis a mnie wygląda, że jest. Jeśli od tego 2011 nic się nie działo, to upłynęło 7 lat, w czym z pewnością zawrze się 6. Przepisy przejściowe noweli...

A właśnie jak to jest z tym przedawnieniem Nakazów, taki z 2011 r już się przedawnił czy trzeba liczyć te 6 lat od 2018 r lub 10 lat od 2011 r.

Strasznie zagmatwane i nawet szukając w necie co prawnik to co innego pisze.

Syphar napisał:
@amadis a mnie wygląda, że jest.... Przepisy przejściowe noweli...
Nie jest, czytaj ze zrozumieniem.
Do roszczeń powstałych przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy i w tym dniu jeszcze nieprzedawnionych stosuje się od dnia wejścia w życie niniejszej ustawy....

Jeżeli zgodnie z ustawą zmienianą w art. 1, w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą, termin przedawnienia jest krótszy niż według przepisów dotychczasowych, bieg terminu przedawnienia rozpoczyna się z dniem wejścia w życie niniejszej ustawy. Jeżeli jednak przedawnienie, którego bieg terminu rozpoczął się przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy, nastąpiłoby przy uwzględnieniu dotychczasowego terminu przedawnienia wcześniej, to przedawnienie następuje z upływem tego wcześniejszego terminu.
Przecież roszczenie przed przed dniem wejścia w życie ustawy nie było przedawnione.
Cytat zawiera postanowienia art. 5 poprawek do kc.

Czyli co w tym przypadku jeśli prawomocny stał się w 2011 to przedawni się w 2021 o ile nie będzie przerwania biegu przedawnienia. Bo od 2018 ten 10 letni wcześniej minie niz jakby liczyć 6 lat od 2018.

Dobrze rozumiem ?

Tak naprawdę to nic nie poprawili tą ustawą dla tych co już mają na głowie nakazy.

Ogólnie z dużej chmury mały deszcz, więcej zyskali wierzyciele niż dłużnicy

Czyli co w tym przypadku jeśli prawomocny stał się w 2011 to przedawni się w 2021 o ile nie będzie przerwania biegu przedawnienia. Bo od 2018 ten 10 letni wcześniej minie niz jakby liczyć 6 lat od 2018.
Tak, a ja błędnie spojrzałem w daty.

Tak naprawdę to nic nie poprawili tą ustawą dla tych co już mają na głowie nakazy.
Nie taki był cel tej nowelizacji. Celem było szybsze przedawnienie roszczeń do tej pory nie dochodzonych przed sądem.

Powrót