kiedy uprawomocni sie wyrok?

• Autor wątku Autor wątku Monika R
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Monika R

Monika R

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 501
witam mam pytanie mąż ma posiedzenie o odwieszenie wyroku i załużmy ze zostanie on odwieszony, czy ten wyrok odrazu staje sie prwomocny ? (tak mi ktos dzis powiedział :wow: ) a dokładnie chodzi mi o to ze jesli zostanie odwieszony, to mamy czas na odwołanie? sentencjie wyroku? i co najwazniejsze co w przypadku jesli mąż bedzie miał wyjsc z z.k (koniec kary) a odwołanie nie bedzie jeszcze rozpatrzone?i nie wpłynie wyrok i nie podpisze go? czy maja prawo trzymac mojego męża w z.k az do czasu gdy to sie zakonczy? tzn do czasu aż wyrok sie uprawomocni? bardzo prosze o pilne odpowiedzi dziekuje i pozdrawiam

Wyrok którym orzeczono karę jest już prawomocny.
Kwestię zarządzenia kary Sąd rozstrzygnie postanowieniem na które stronom będzie służyło zażalenie.
Jeśli administracja ZK nie będzie dysponować decyzją Sądu o zarządzeniu wykonania kary to nie będą mogli zatrzymać skazanego któremu zakończy się wcześniejsza kara.

[cytat="kadi":kygr40vy]Wyrok którym orzeczono karę jest już prawomocny.
Kwestię zarządzenia kary Sąd rozstrzygnie postanowieniem na które stronom będzie służyło zażalenie.
Jeśli administracja ZK nie będzie dysponować decyzją Sądu o zarządzeniu wykonania kary to nie będą mogli zatrzymać skazanego któremu zakończy się wcześniejsza kara.[/cytat:kygr40vy]
czyli to co mi ktoś powiedział to brednie? ze mojego meza bede trzymac az do czasu wpłyniecia wyroku? bo załużmy ze ma koniec kary a zazalenie nie jest rozpatrzone to on wychodzi na wolnosc i czekamy na posiedzenie w domu tak? i przysługuje nam czas na zażalenie? sentencjie wyroku itd czy ja dobrze rozumiem ze jesli nie podpisze moj wyroku do dnia konca kary to nie moze administracja z,k trzymac mojego meza? i wychodzi na wolnosc? dziekuje za odpowiedz :)

Jeśli nowa kara nie jest wprowadzona do wykonania przed upływem terminu starej to wychodzi na wolność (a potem ewentualnie w razie potrzeby ma obowiązek wrócić aby odbyć kolejną karę).

Na marginesie dodam jednak jeszcze jeden przepis:

Art. 462. kodeksu postępowania karnego:
§ 1. Jeżeli ustawa nie stanowi inaczej, zażalenie nie wstrzymuje wykonania zaskarżonego
postanowienia; sąd jednak, który je wydał, lub sąd powołany do rozpoznania
zażalenia może wstrzymać wykonanie postanowienia.

Czyli samo złożenie zażalenia nie gwarantuje, że postanowienie na pewno nie będzie skierowane do wykonania mimo że nie będzie jeszcze prawomocne.

[cytat="kadi":2rrklbys]

Czyli samo złożenie zażalenia nie gwarantuje, że postanowienie na pewno nie będzie skierowane do wykonania mimo że nie będzie jeszcze prawomocne.[/cytat:2rrklbys]
czyli jak to mam rozumiec? załuzmy tak ze wyrok został odwieszony złożylismy zazalenie do dnia konca kary nie na terminu nowego posiedzenia i co wtedy? mąż wychodzi na wolnosc i ewentualnie wraca do z,k jesli nie udałoby sie ponownie zawiesic tego wyroku tak? i czy jesli nie dojdzie do podpisania przez mojego meża wyroku z.k nie moze go trzymac ? to mnie najbardziej interesuje bardzo dziekuje za odpowiedz

[cytat="Monika R":ampr3udk] czyli jak to mam rozumiec? załuzmy tak ze wyrok został odwieszony złożylismy zazalenie do dnia konca kary nie na terminu nowego posiedzenia i co wtedy? mąż wychodzi na wolnosc i ewentualnie wraca do z,k jesli nie udałoby sie ponownie zawiesic tego wyroku tak? [/cytat:ampr3udk]

Tak, o ile przed wyjściem męża na wolnośc Sąd nie skieruje tego zaskarżonego postanowienia do wykonania. W praktyce raczej bym się nie spodziewał takiej decyzji Sądu (o skierowaniu nieprawomocnego postanowienia do wykonania) ale teoretycznie rzecz biorąc nie jest to wykluczone.

dziekuje bardzo za odpowiedz mam nadzeje ze wszystko dobrze zrozumiałam :) i mam rownież nadzeje ze Sad nie skieruje do wykonania bo przeciez nie ma wtedy jeszcze,pewnosci ze wyrok napewno zostanie odwieszony i trzeba bedzie go odsiedziec prawda?

Dokładnie. Dlatego spodziewałbym się że Sąd poczeka do uprawomocnienia się postępowania o zarządzeniu wykonania kary zanim je skieruje do wykonania.

Powrót