Kiedy urlop wychowawczy?

• Autor wątku Autor wątku ani.p
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ani.p

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie, mam nadzieję, że ktos moze mi pomoc. Ważna sprawa.
w połowie grudnia kończę urlop macierzyński.
Zależy mi żeby od razu po nim przejsć na wychowawczy ponieważ będę mogła
starac się o zasiłek wychowawczy. Będę musiała wykazać dochód rodziny za 2007 rok a w tym roku nie przekroczył on 504 zł więc zasiłek będzie mi się należał.

Problem jest w tym że mam w pracy niewykorzystany cały urlop za bieżący rok, całe 26 dni. Jesli wykorzystam go po macierzynskim to urlop wychowawczy przesunie mi się na połowę stycznia 2009 i wtedy będę musiał wykazać dochody za 2008 rok a wtedy przekrocze juz 504zł i nie będzie mi sie należał zasiłek.

I teraz pytanie: czy mogę prosić pracodawce o niewykorzystywanie w tej chwili wypoczynkowego, przeniesienie go na po zakonczeniu wychowawczego albo o ekwiwalent pieniężny?
I czy na pewno w przyszłym roku będa te same zasady przy przydzielaniu
zasiłków wychowawczych? tzn w styczniu 2009 dochody za rok 2008 i do 504 zł naczłonka rodziny?
Dziekuję z góry za pomoc.
A.

To ja powiem,że jeśli przejdzie pani na urlop wychowawczy w 2009 roku to i tak dochody będą brane za 2007 r. Okres zasiłkowy trwa od 1.09.2008 do 31.08.2009 i rokiem ustalania dochodu na ten okres zasiłkowy jest rok 2007.W dodatku nie będzie liczony pani dochód za 2007 rok tylko mężą, ponieważ pani dochód w związku z przejściem na urlop wychowawczy będzie dochodem utraconym.A najlepiej by zasięgła pani informacji w urzędzie gminy/miasta czy MOPS/GOPS w zależności, kto u pani wypłaca świadczenia rodzinne. Ale na 100% będą brane dochody za 2007 rok.

Dziękuję

Dziękuję bardzo za odpowiedz, już wszystko jasne :)

Powrót