Kiedy uznać niezgodność z umową

• Autor wątku Autor wątku polak1234
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

polak1234

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Witam,
prowadzę działalność gospodarczą, za pośrednictwem portalu Allegro sprzedaję wyłącznie odzież outletową (nadwyżki, końcówki kolekcji) oraz używaną. Klient wylicytował spódnicę jeansową, żąda zwrotu z tytułu niezgodności towaru z umową. Twierdzi iż nie jest nowa. Niezgodność tą według niego stanowi przetarcie jeansu,
według kontrahenta "...to nie są fabryczne przetarcia." oraz zmechacenie podszewki na wewnętrznej stronie klapy (zapewne powstałe w wyniku mierzenia)
Dysponuję fakturą zakupu na dowód tego, że towar został zakupiony w hurtowni
z odzieżą outletową.
Proszę o odpowiedź czy jest to wystarczający argument aby uznać zwrot z tyt.rękojmi. Jeśli tak to jak to przeprowadzić.
Z góry dziękuję za odpowiedź

Ale co jak? Konsument składa Ci reklamację z tytułu niezgodności towaru z umową, a Ty decydujesz o jej losie.

jak mam udowodnić to absurdalne powstanie przetarć gdzie tkwi niezgodność ?

Według kontrahenta spódnica nie jest nowa ponieważ jeans nie jest przetarty fabrycznie.
Kontrahent insynuuje mi że otrzymał starą spódnicę w której tkanina uległa zniszczeniu w wyniku noszenia

polak1234 napisał:
Według kontrahenta spódnica nie jest nowa ponieważ jeans nie jest przetarty fabrycznie.
Kontrahent insynuuje mi że otrzymał starą spódnicę w której tkanina uległa zniszczeniu w wyniku noszenia

Ale pytasz o coś?

czy mam wystarczające podstawy do nie uznania reklamacji?

polak1234 napisał:
czy mam wystarczające podstawy do nie uznania reklamacji?

Zrozum, że to wyłącznie Twoja sprawa, w jaki sposób się do niej ustosunkujesz.
To tak, jakbyś nas pytał, czy głowa boli Cię aż tak, żeby wziąć proszek przeciwbólowy.;)

Powrót