Kiedy wpis do BIK?

• Autor wątku Autor wątku Hirek#
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Hirek#

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.Mam nietypowe pytanie.Chciałbym najpierw pokrótce nakreślić temat.Otóż moja niepracująca żona bierze nagminnie pożyczki w firmach internetowych typu VIVUS itp. i ich nie spłaca.Ja pracuję za granicą przelewam żonie co miesiąc po 2500 zł ale to jej widocznie nie starcza.Po powrocie to ja zawsze muszę regulować za nią długi.Nieraz to jest 3 kredyty po 3000 zł w ciągu roku.Mam już tego dosyć.Wczoraj przyszedł nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym na kwotę ponad 5000zł z Global Colletion Management.Nie zamierzam już tego spłacać za żonę.DOSYĆ.Moje pytanie brzmi:Jeżeli żona by tego nie spłacała(bo nie ma z czego) jak szybko zostałaby wpisana do BIK lub tym podobnej instytucji.Otóż zależy mi o jak najszybszym wpisaniu jej do BIK żeby już nie mogła wziąć kredytu w podobnych instytucjach i żeby nie zadłużała już siebie i mnie.Uprzejmie proszę o odpowiedź i pozdrawiam.

Hirek# napisał:
Witam.Mam nietypowe pytanie.Chciałbym najpierw pokrótce nakreślić temat.Otóż moja niepracująca żona bierze nagminnie pożyczki w firmach internetowych typu VIVUS itp. i ich nie spłaca.Ja pracuję za granicą przelewam żonie co miesiąc po 2500 zł ale to jej widocznie nie starcza.Po powrocie to ja zawsze muszę regulować za nią długi.Nieraz to jest 3 kredyty po 3000 zł w ciągu roku.Mam już tego dosyć.Wczoraj przyszedł nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym na kwotę ponad 5000zł z Global Colletion Management.Nie zamierzam już tego spłacać za żonę.DOSYĆ.Moje pytanie brzmi:Jeżeli żona by tego nie spłacała(bo nie ma z czego) jak szybko zostałaby wpisana do BIK lub tym podobnej instytucji.Otóż zależy mi o jak najszybszym wpisaniu jej do BIK żeby już nie mogła wziąć kredytu w podobnych instytucjach i żeby nie zadłużała już siebie i mnie.Uprzejmie proszę o odpowiedź i pozdrawiam.

Do BIK takie twory jak GCM nie mają prawa wpisywać. Sama sprawa z tym podmiotem zapewne jest do wygrania w sądzie jeśli chciałby Pan to zrobić. Jak nie to dostaną Nakaz Zapłaty i będą gnębić żonę.

Nie rozumiem Pańskiego stwierdzenia,,jest do wygrania w sądzie".Proszę bliżej to sprecyzować.Według mnie wszystko jest przejrzyste.Faktem jest że brała kredyt w firmie VIVUS w Kwietniu 2015 roku.Na nakazie zapłaty w postępowaniu upominawczym(Sąd Rejonowy Lublin-Zachód VI Wydział Cywilny) widnieje GCM działająca w imieniu powoda.Brała kredyt musi spłacić,rzecz normalna.Myślę że odwołanie jedynie przesunie całą operację w czasie narażając na dodatkowe koszty.Mam jeszcze jedno pytanie.Czy po oddaniu sprawy przez GCM do komornika,komornik może wpisać moją żonę do BIK?Zależy mi na wpisaniu żony do BIK gdyż jestem pewien że jak wyjadę już niedługo z powrotem do pracy żona weźmie kolejny kredyt przez internet.Zastanawiałem się żeby iść z nią do psychologa bo to jest jak choroba ,ale to już nie temat na to forum.

A wie Pan że nie wszyscy dają pożyczki nie mylić z kredytami (bo to co Pan opisał to pozyczki ) sprawdzając bazy dłużników.

Wcale Pan żony nie powstrzyma jakimś wpisem tylko w pewnym stopniu utrudni branie u niektórych podmiotów pożyczek. Takich firm często nie obchodzi czy jest gdzieś człowiek wpisany , dadzą a potem sobie ściągną 2 razy więcej.

Hirek# napisał:
Nie rozumiem Pańskiego stwierdzenia,,jest do wygrania w sądzie".Proszę bliżej to sprecyzować.Według mnie wszystko jest przejrzyste.
Akurat w przypadku GCM nic nie jest przejrzyste :)
Wyobraź sobie to tak: pożyczasz 500 zł od sąsiada, a tymczasem przycbodzi do ciebie była żona szwagra sąsiada i twierdzi że to jej masz oddać 1200 zł :D Płacisz, wierzysz jej?
Hirek# napisał:
.Czy po oddaniu sprawy przez GCM do komornika,komornik może wpisać moją żonę do BIK?Zależy mi na wpisaniu żony do BIK gdyż jestem pewien że jak wyjadę już niedługo z powrotem do pracy żona weźmie kolejny kredyt przez internet.
Przez internet nie weźmie kredytu w banku. W ogóle to mylisz BIK z BIG

marian.pazdzioch z tego co piszesz rozumiem że w tej chwili najlepiej byłoby skontaktować się z VIVUS (bo tam brała kredyt) i to ich się spytać komu ma zapłacić,VIVUSowi czy GCM.Tak?

Ten nakaz zapłaty warto uwalić. A GCM już zapewne wpisu dokonało. Bo robią to nagminnie.

Hirek# napisał:
marian.pazdzioch z tego co piszesz rozumiem że w tej chwili najlepiej byłoby skontaktować się z VIVUS (bo tam brała kredyt) i to ich się spytać komu ma zapłacić,VIVUSowi czy GCM.Tak?
Najlepiej to byłoby skontaktować się z kimś, kto ci napisze konkretny sprzeciw.
Vivus odpowie że to już nie oni, GCM ci podliczy 2 razy tyle, ile ewentualnie by się należało

Powrót