kiedy wymagane jest podanie danych firmy na stronie

• Autor wątku Autor wątku -Emma-
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

-Emma-

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Mam serwis, w którym możliwe jest darmowe zakładanie kont i dostępna jest jedna opcja płatna (sms lub przelew). Płatności są obsługiwane przez pewien system płatności, z którym mam podpisaną umowę i z którym się rozliczam. Nie rozliczam się więc bezpośrednio z użytkownikami.

Czy w takim przypadku muszę podać na stronie dane firmy?

Witam,

Art.5. ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną:

1. Usługodawca podaje, w sposób wyraźny, jednoznaczny i bezpośrednio dostępny poprzez system teleinformatyczny, którym posługuje się usługobiorca, informacje
podstawowe określone w ust. 2-5.

2. Usługodawca podaje:
1) adresy elektroniczne,
2) imię, nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę lub firmę oraz siedzibę
i adres.

3. Jeżeli usługodawcą jest przedsiębiorca, podaje on również informacje dotyczące
właściwego zezwolenia i organu zezwalającego, w razie gdy świadczenie usługi
wymaga, na podstawie odrębnych przepisów, takiego zezwolenia.

4. Przepis ust. 3 nie narusza obowiązku określonego w art. 21 pkt 2 ustawy z dnia 2
lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej (Dz.U. Nr 173, poz. 1807).

5. Jeżeli usługodawcą jest osoba fizyczna, której prawo do wykonywania zawodu
jest uzależnione od spełnienia określonych w odrębnych ustawach wymagań,
podaje również:
1) w przypadku ustanowienia pełnomocnika, jego imię, nazwisko, miejsce zamieszkania
i adres albo jego nazwę lub firmę oraz siedzibę i adres,
2) samorząd zawodowy, do którego należy,
3) tytuł zawodowy, którego używa oraz państwo, w którym został on przyznany,
4) numer w rejestrze publicznym, do którego jest wpisany wraz ze wskazaniem
nazwy rejestru i organu prowadzącego rejestr,
5) informację o istnieniu właściwych dla danego zawodu zasad etyki zawodowej
oraz o sposobie dostępu do tych zasad.

To nie ma związku z moim pytaniem.

Nie interesuje mnie to, jakie dane mam podać tylko to, czy MUSZĘ je podać jeśli jedyna płatna usługa wykonywana jest za pośrednictwem systemu płatności, z którym mam podpisaną umowę. To system płatności przyjmuje reklamacje i to na jego konto wpływają opłaty. Ja otrzymuję prowizję od nich na podstawie umowy bezpośrednio z systemem.

Mam serwis, w którym możliwe jest darmowe zakładanie kont i dostępna jest jedna opcja płatna (sms lub przelew).

zrozumiałem, że to Pani jest usługodawcą. Przepraszam.

No przecież jest usługodawcą....już sama możliwość zakładania kont to usługa. Usługi za sms itp też i chyba nie ma tu znaczenia że w zakresie płatności ktoś inny obsługuje firmę skoro to serwis świadczy usługę. Chyba że się mylę...

"już sama możliwość zakładania kont to usługa"
Na podstawie tego co piszesz, będąc administratorką forum i oferując usługę zakładania darmowych kont, również jestem usługodawcą i obowiązuje mnie podanie tych danych.

Jak widać, temat ten nie jest dla mnie do końca jasny. Czy mogę prosić o wyjaśnienia? Najlepiej inne niż zacytowanie ustawy ;-)

tak na prawdę to w tym temacie nic nie jest jasne...ja zacząłem się interesować tą dziedziną dopiero od 2 tygodni i im wiecej czytam tym mniej wiem. Najlepiej podawaj te dane zawsze. Zrób odnośnik do osobnej strony na której one będą tak żeby zawsze była dostępna. Nie zaszkodzi...tak na wszelki wypadek

Powrót