kiedy wyrok NSA jest prawomocny

• Autor wątku Autor wątku pytamja
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pytamja

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Jeżeli strony nie było na rozprawie NSA to czy wyrok NSA jest prawomocny w momencie ogloszenia czy doręczenia wyroku stornie?

Strony nie bylo na rozprawie. Skoro wyrok jest prawomocny w momencie ogloszenia to co z przywróceniem do służby i zgloszeniem gotowości.
W U.o P. jest napisane, ze gotowosc nalezy zglosic w ciagu 7 dni od przywrocenia czy to znaczy, ze od rozprawy czy od otrzymania wyroku?

Od rozprawy.
Od wyroku NSA w Polsce nie ma już odwołania to wyrok uprawomacnia sie po ogłoszeniu wyroku,przecież to proste i zrozumiałe.
Długo czekałeś na wydanie wyroku przez NSA -od czasu złożenia skargi kasacyjnej?

wiwowiec napisał:
Od rozprawy.

Długo czekałeś na wydanie wyroku przez NSA -od czasu złożenia skargi kasacyjnej?

a jezeli stron nie było na rozprawie???
rok

Nie wiem -na razie- jak jest przed NSA.Ale przy ogłoszeniu wyroku przez WSA obecność stron nie jest obowiązkowa.Na pewno dostałeś informacje,zawiadomienie , z NSA o rozprawie i tam było pouczenie o obowiązku lub nie obecności na rozprawie.
Mogłeś udać się na rozprawę i znać wynik sprawy.

Ja wiem ,że jest to trudne jeżeli mieszkasz np.w Szczecinie a wyrok ogłaszany jest w Warszawie.Ale informacje o wyroku mogłeś uzyskać telefonicznie dzwoniąc do sekretariatu sądu.Sekretariat WSA takich informacji udziela.

Kiedys w sadzie cos sie dowiedzialam telefonocznie, a potem sie okazalo jak odbieralam wyrok, ze jest co innego.

Moim zdadniem termin liczy sie od otrzymania wyroku, ale szukam podstawy prawnej.

W tej sprawie przykładem może być postępowanie karne.
Policjanta zwalnia się ze służby obligatoryjnie wtedy gdy zostanie skazany prawomocnym wyrokiem w Sądzie Karnym.
Np.wyrok jest ogłoszony 1 dnia miesiąca,informacja do Komendanta dociera w 5 dniu miesiąca,na nastepny dzień wszczynają Policjantowi postępowanie administracyjne zmierzające do zwolnienia z Policji.15 dnia miesiąca zapada decyzja o zwolnieniu ze służby.
Policjant po ogłoszeniu wyroku w ciągu 7dni składa podanie o uzasadnienie wyroku karnego.Następnie czeka 3 miesiące na to pismo.Ale komendant nie będzie czekał aż Policjant dostanie to uzasadnienie.Tylko zwoli go jak powyżej i zrobi to zgodnie z prawem.

Policjanta zwalnia sie po uprawomocnieniu wyroku.Wyrok staje sie prawomocny wtedy gdy nie ma już w Polsce możliwości odwołania się.

Akurat ta sytuacja ,o której ty piszesz -zgłoszenie gotowości do służby-jest pewnego rodzaju haczykiem prawnym .Komendanci dobrze o tym wiedzą i nawet w sprawach oczywistych ,gdy zapadł wyrok w WSA niekorzystny dla nich i tak -nie licząc się z kosztami -odwołują sie do NSA ponieważ mają nadzieję na to ,że strona postępowania będzie czekała na pisemne uzasadnienie wyroku.
Kiedyś,powiedzmy 4-5 lat temu było rzadkością aby Komendanci Policji odwoływali się od
wyroków WSA.Ponieważ postępowania administracyjne w Policji "padły na pysk"-muszą stosować takie wybiegi.

Mam nadzieję,ze pojmiesz ,że w twoim wypadku wyrok uprawomocnił sie z chwilą ogłosznia.

wiwowiec napisał:
Mam nadzieję,ze pojmiesz ,że w twoim wypadku wyrok uprawomocnił sie z chwilą ogłosznia.

Wiem, ze z chwila ogloszenia jest prawomocny, ale nie o to chodzi...chodzi od kiedy liczy sie termin do zgloszenia gotowosci.

pytamja napisał:
Wiem, ze z chwila ogloszenia jest prawomocny, ale nie o to chodzi...chodzi od kiedy liczy sie termin do zgloszenia gotowosci.
Liczy się od dnia ogłoszenia. :)

I tu nie masz racji. LIczy sie od dnia, w ktorym strona sie dowedziala o wyroku. Jak byla na rozprawie to od dnia rozprawy, a jak nie byla to od momentu jak otrzymala postanowienie wyroku. Wynika to z orzeczen NSA.

wiwowiec napisał:
W tej sprawie przykładem może być postępowanie karne.
Policjanta zwalnia się ze służby obligatoryjnie wtedy gdy zostanie skazany prawomocnym wyrokiem w Sądzie Karnym.
Np.wyrok jest ogłoszony 1 dnia miesiąca,informacja do Komendanta dociera w 5 dniu miesiąca,na nastepny dzień wszczynają Policjantowi postępowanie administracyjne zmierzające do zwolnienia z Policji.15 dnia miesiąca zapada decyzja o zwolnieniu ze służby.
Policjant po ogłoszeniu wyroku w ciągu 7dni składa podanie o uzasadnienie wyroku karnego.Następnie czeka 3 miesiące na to pismo.Ale komendant nie będzie czekał aż Policjant dostanie to uzasadnienie.Tylko zwoli go jak powyżej i zrobi to zgodnie z prawem.

Policjanta zwalnia sie po uprawomocnieniu wyroku.Wyrok staje sie prawomocny wtedy gdy nie ma już w Polsce możliwości odwołania się.

.

Oj bzdury piszesz. Jeżeli od wyroku istnieje jescze mozliwosc odwolania lub zlozenia prosby o uzasadnienie wyroku nie jest on jescze prawomocny.
W zwiazku z tym do komendy moze dotrzec, ale wyrok z napisem "nieprawomocny". Dopiero jeżeli policjant nie zlozy prosby o uzasadnienie wyroku to wyrok po jakim czasie sie uprawomocnia. Jezeli policjant sklada prosbe o uzasadnienie i w wymaganym czasie zlozy odwolanie od wyrolu pierwszej instancji to wyrok sadu pierwszej instancji sie nie uprawomocni wiec nie ma podaw do zwolnienia przynajmniej przez jakis czas.

Ręce mi opadają gdy czytam twoje posty.Żenadą jest to ,że tacy ludzie pracyją w KWP.
"Oj bzdury piszesz. Jeżeli od wyroku istnieje jescze mozliwosc odwolania lub zlozenia prosby o uzasadnienie wyroku nie jest on jescze prawomocny."

Jeżeli wyrok zapadnie w Sądzie Okręgowym lub w NSA w Polsce nie ma już możliwośći odwołania.Wyrok uprawomacnia sie tuż po ogłoszeniu.
I nie ma znaczenia ,że masz prawo pisania podania o uzasadnienie.

Nie pisz bzdur bo jest to forum cywilne,ludzie to czytają .

wiwowiec napisał:
Ręce mi opadają gdy czytam twoje posty.Żenadą jest to ,że tacy ludzie pracyją w KWP.
"Oj bzdury piszesz. Jeżeli od wyroku istnieje jescze mozliwosc odwolania lub zlozenia prosby o uzasadnienie wyroku nie jest on jescze prawomocny."

Jeżeli wyrok zapadnie w Sądzie Okręgowym lub w NSA w Polsce nie ma już możliwośći odwołania.Wyrok uprawomacnia sie tuż po ogłoszeniu.
I nie ma znaczenia ,że masz prawo pisania podania o uzasadnienie.

Nie pisz bzdur bo jest to forum cywilne,ludzie to czytają .

Pisałes o sadzie karnym....zreszta sam przeczytaj co napisałes....bez sensu.
Poza tym od okregowego jeszcze jest SN.

Ja wiem ,że dyskutujemy na temat NSA.Sąd karny\okręgowy\podałem jako przykład.
WSA I instancja,odwołanie do NSA II instancja ,od wyroku NSA nie ma odwołania ,wyrok prawomocny.
Sąd Karny : I instancja Rejonowy,II instancja Okregowy,po wyroku Okręgowego wyrok prawomocny.KONIEC

Do SN możesz pisać o kasację tylko w kilku wypadkach i na określonych warunkach,to nie ten temat aby tu dyskutować.

Hierarchie sądów znam.

Chodzi mi o to, wracając do początku wątku, że Komenda nie mogła dostać prawomocnego wyroku (tylko nieprawomocny) i na jego podstawie zwolnić policjanta skoro on zlozyl wniosek o uzasadnienie wyroku i miał możliwość odwołania. Skoro miał możliwość odwołania to do Komendy nie wpłynął PRAWOMOCNY wyrok.

Podałeś przykład nie do końca przemyslany....lub zle usłyszany.

Powrót