P
pytamja
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 25
Jeżeli strony nie było na rozprawie NSA to czy wyrok NSA jest prawomocny w momencie ogloszenia czy doręczenia wyroku stornie?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
wiwowiec napisał:Od rozprawy.
Długo czekałeś na wydanie wyroku przez NSA -od czasu złożenia skargi kasacyjnej?
wiwowiec napisał:Mam nadzieję,ze pojmiesz ,że w twoim wypadku wyrok uprawomocnił sie z chwilą ogłosznia.
Liczy się od dnia ogłoszenia.pytamja napisał:Wiem, ze z chwila ogloszenia jest prawomocny, ale nie o to chodzi...chodzi od kiedy liczy sie termin do zgloszenia gotowosci.
Janusz M. napisał:Liczy się od dnia ogłoszenia.![]()
wiwowiec napisał:W tej sprawie przykładem może być postępowanie karne.
Policjanta zwalnia się ze służby obligatoryjnie wtedy gdy zostanie skazany prawomocnym wyrokiem w Sądzie Karnym.
Np.wyrok jest ogłoszony 1 dnia miesiąca,informacja do Komendanta dociera w 5 dniu miesiąca,na nastepny dzień wszczynają Policjantowi postępowanie administracyjne zmierzające do zwolnienia z Policji.15 dnia miesiąca zapada decyzja o zwolnieniu ze służby.
Policjant po ogłoszeniu wyroku w ciągu 7dni składa podanie o uzasadnienie wyroku karnego.Następnie czeka 3 miesiące na to pismo.Ale komendant nie będzie czekał aż Policjant dostanie to uzasadnienie.Tylko zwoli go jak powyżej i zrobi to zgodnie z prawem.
Policjanta zwalnia sie po uprawomocnieniu wyroku.Wyrok staje sie prawomocny wtedy gdy nie ma już w Polsce możliwości odwołania się.
.
wiwowiec napisał:Ręce mi opadają gdy czytam twoje posty.Żenadą jest to ,że tacy ludzie pracyją w KWP.
"Oj bzdury piszesz. Jeżeli od wyroku istnieje jescze mozliwosc odwolania lub zlozenia prosby o uzasadnienie wyroku nie jest on jescze prawomocny."
Jeżeli wyrok zapadnie w Sądzie Okręgowym lub w NSA w Polsce nie ma już możliwośći odwołania.Wyrok uprawomacnia sie tuż po ogłoszeniu.
I nie ma znaczenia ,że masz prawo pisania podania o uzasadnienie.
Nie pisz bzdur bo jest to forum cywilne,ludzie to czytają .
Od orzeczenia NSA nie przysługuje już żadne odwołanieJeżeli strony nie było na rozprawie NSA