Kiedy zapłacić podatek?

• Autor wątku Autor wątku LKa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

LKa

Użytkownik
Odpowiedzi
56
Witam,

Chciałbym zapytać, w jakim momencie należy zapłacić podatek w przypadku gdy:

- dochód generowany jest przez serwis internetowy
- użytkownicy dokonują płatności przez pośrednika (paypal, platnosci.pl etc)
- pieniądze wpływają na konto pośrednika i na żądanie są przelewane dopiero do mnie

Czy podatek należy zapłacić zaraz po wpłynięciu pieniędzy na konto pośrednika czy dopiero gdy znajdą się na moim koncie? Co jeśli np. pieniądze będą trafiały do pośrednika jednak nie dokonam wypłaty powiedzmy przez 5 miesięcy?

Może ktoś zdecyduje się odp? :)

Dzięki

Ja bym to zrobił tak:
- Zakładając konto na takim PayPal`u czy Płatnościach zawierasz niejako umowę zlecenie (zlecasz im przyjmowanie i obsługę płatności). Tak więc po każdej wypłacie samodzielnie odprowadził bym odpowiedni podatek ( x * 0,80 * 19% ) i pit na koniec roku

Trzeba by się zastanowić czy de facto Pan nie prowadzi działalności gospodarczej...

Dziękuję za odpowiedź.

Plan jest taki aby właśnie przez okres jakiś 2-3 miesięcy nie zakładać działalności i nie wybierać pieniędzy od pośredników (AdSense, Paypal etc.) Kumulować wszystkie środki, później, jeżeli uznam, że działalność będzie opłacalna zarejestrować firmę i dopiero wtedy wypłacić środki i opodatkować. Nie wiem tylko czy w jakimś momencie nie łamię prawa... Przeczytałem przyklejony temat o "sprzedaży w internecie" jednak jest głównie o sklepach internetowych i aukcjach, nie obejmuje niestety sytuacji opisanej przeze mnie.

Jeżeli zarabia Pan tylko przez AdSense to z tego co wiem nie trzeba otwierać działalności.

Asekuracyjnie przy każdej wypłacie radził bym zapłacić podatek jak przy umowie zlecenie i tyle. A na początku nowego roku będzie jeszcze bonus - zwrot nadpłaconego podatku :)

Pozdrawiam

Szczerze mówiąc takie rozwiązanie bardzo by mi pasowało :)

Dochód generowany będzie przed AdSense + opłaty za usługi w serwisie (jak np. wystawienie aukcji na Allegro) przechodzące właśnie przez jakiegoś pośrednika od płatności internetowych.

[cytat="LKa":8p4i7tal] + opłaty za usługi w serwisie (jak np. wystawienie aukcji na Allegro) przechodzące właśnie przez jakiegoś pośrednika[/cytat:8p4i7tal]

Niestety to już jest działalność... nieważne że pieniądze przechodzą przez pośrednika...

Samo AdSense nie wymaga DG...

Trudno :) Dziękuję za pomoc i jeszcze raz ponawiam pytanie. W jakim momencie powstaje obowiązek podatkowy - w momencie wpłaty pieniędzy na konto pośrednika czy w momencie wpłynięcia pieniędzy z konta pośrednika na moje konto? (pomijając już AdSense)

Obowiązek powstaje już w momencie wpływu środków na konto pośrednika (pomijając AdSense)

Powrót