kiedy zwrot gotowki??

• Autor wątku Autor wątku neo_el
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

neo_el

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Sprawa jest tego typu, oddałem telefon na gwarancje max czas oczekiwania na usuniecie usterki wg karty gwarancyjnej to 14dni, czy to prawda, ze w momencie przekroczenia tego terminu moge ubiegac sie o zwrot gotowki?? narazie czuje sie bezsilny:( a telefonu jak nie ma tak nie ma :roll:

Prawo tak nie stanowi. Zobacz, może karta gwarancyjna przewiduje takie uprawnienie.

wycofałem informację i przedmówcę

przepraszam :ok:

można próbować powołać się na art 580 kc.

Pozdrawiam

peter

Skoro zarzucasz mi świadome wprowadzanie w błąd, podaj proszę podstawę prawną możliwości zwrotu towaru reklamowanego z tytułu gwarancji, w przypadku zwłoki z naprawą.

Ja takiej nie znam, a jeśli jest (w co wątpię), to można by mi zarzucić co najwyżej nieświadome wprowadzenie w błąd.

Jedynym znanym mi przepisem mówiącym o gwarancji jest art. 13 Ustawy z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego (Dz. U. 141 poz. 1176).

Zwłoka w wykonaniu naprawy gwarancyjnej kwalifikuje mi się pod art. 476-486 kc. Nie wydaje mi się, by w opisanym przypadku można było na podstawie tych przepisów odstąpić od umowy.

Jeśli jest inaczej, chętnie się o tym dowiem. Jeśli nie - oczekuję przeprosin :tuptup:

Nausuwa się pytanie gdzie reaklamowany był produkt (telefon ) u gwaranta , czy u sprzedawcy ?

Chyba na tym polega istota forum, by swoją wiedzą dzielić się z innymi. Podaj konkretne przepisy, na podstawie których uważasz, że w opisanej sytuacji można odstąpić od umowy.

telefon oddałem na gwarancje do sklepu rtv/agd w ktorym go kupilem, nadal czekam, czy moge pisac jekies pismo jak ono mialo by wygladac??

@peter

Podobnie jak hugolin też bym chętnie poznał ten przepis stanowiący że w przypadku przekroczenia terminu naprawy gwarancyjnej można odstąpić od umowy.

@neo_el

Możesz cierpliwie czekać aż może naprawią bo jeśli karta gwarancyjna nie przewiduje możliwości odstąpienia od umowy w przypadku przekroczenia terminu naprawy gwarancyjnej to takiej możliwości nie ma. Mógłbyś jedynie dochodzić odszkodowania z tytułu nienależytego wykonania zobowiązania gwarancyjnego o ile jakąś szkodę poniosłeś.
Proponowałbym zażądanie zwrotu telefonu, nawet nienaprawionego, i zareklamowanie z ustawy u sprzedawcy.

nie wiem czy dobrze rozumiem: bo telefon oddałem na gwarancje wlasnie w sklepie w ktorym go kupilem, czyli moge w sklepie powiedziec by mi go oddali i wtedy zlozyc juz gwarancje u sprzedawcy juz bez karty gwarancyjnej?? i wtedy zadac wymiany na nowy badz zwrotu gotowki?? jak mam postapic co byscie zrobili na moim miejscu

nie wiem czy dobrze rozumiem: bo telefon oddałem na gwarancje wlasnie w sklepie w ktorym go kupilem, czyli moge w sklepie powiedziec by mi go oddali i wtedy zlozyc juz gwarancje u sprzedawcy juz bez karty gwarancyjnej?? i wtedy zadac wymiany na nowy badz zwrotu gotowki?? jak mam postapic co byscie zrobili na moim miejscu

Witam

Panowie gwaranacja jest dokumentem, który nie zawiesza uprawnień Klienta wynikających z niezgodności towaru z umową .

Gwarancja nie może być sprzeczna z przepisami kc .
Warto dokładnie czytać warunki gawarncji.

Klienta zawsze może wycofać się z umowy gwrancji powołując się na art 580 kc, jesli zostały spełnione przesłanki zawarte w wspomnianym artykule.
Gwarant nie dotrzymał warunków umowy gwarancji .
Mam wrażenie ,że mylimy pojęca . To tak jak T.U ustanawia ogólne warunki umowy , które są sporzeczne z przepisami k.c .
Niesteyty spotkałem się z tak rażącymi zaniedbaniami , ktore działają na
naszą niekorzyść .

Hugolin dziękuję i pozdrawiam

peter

Ciekawa interpretacja artykulu 580 Kc
Jednak ten przepis jak i przepisy kc o gwarancji i rekojmiii w ogole nie maja zastosowania gdyz gwarancja konsumencka uregulowana jest w artykule 13 ustawy o szczegolnych warunkach sprzedazy konsumenckiej.
Ps. Jesli korzystasz z gwarancji to na czas naprawy gwarancyjnej uprawnienia z ustawy sa tymczasowo wylaczone

Witam,

jesli mamy umowę gwarancji , w której zawarty jest termin usunięcia usterki ,a gwarant nie wywiązuje się i zwleka z naprawą.To w jaki sposób możesz domagać się aby gwarant wywiazał się z umowy ?

Pozdrawiam

Gwarancji dotyczy tylko jeden artykuł Ustawy – art. 13, podczas gdy w Kodeksie cywilnym jest tych artykułów pięć – art. 577–582. Już z tak prostego zestawienia wynika, że obecnie gwarancja konsumencka jest normowana o wiele mniej dokładnie niż gwarancja w ogólności

dziękuję za sprostowania co do mojej wcześniejszej interpretacji i powoływania się na kc 580

Pozdrawiam :wow:

Peter,
istnieje rozróżnienie w zakresie przepisów regulujących kwestię gwarancji:
- przy sprzedaży konsumenckiej ma zastosowanie art. 13 ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej,
- w pozostałych przypadkach - przepisy art. 577-581 kc.

Właściwość przepisów zależy więc od tego, czy jest to sprzedaż konsumencka czy nie.

Pozdrawiam.

Po pierwsze nie wiadomo do konca czy gwarancja to umowa czy jednostronnie narzucone oswiadczenie gwaranta ktory zobowiazuje sie do okreslonych dzialan na wypadek zaistnienia okreslonych okolicznosci.

Tu nalezy rozpatrzec ta kwestie doglebnie i wskazac co tak naprawde jest istotą tej czynnosci. Chodzi tu przeciez o szeroko rozumiana naprawe gwarancyjna a nie sprzedaz. Naprawa to przeciez zobowiazanie sie przyjmujacego do naprawienia (mowiac scislej - doprowadzenia towaru do stanu zgodnosci nie z umowa sprzedazy ale do stanu zgodnosci z oswiadczeniem gwaranta co w wiekszosci przypadkow sie pokrywa).

Nawet jesli wystapi zwloka gwaranta to i tak mozemy odstapic tylko i wylacznie od UMOWY naprawy gwarancyjnej i tylko z tego tytulu mozna zadac jakiegokolwiek odkszkodowania, jesli ponieslismy szkode.

Maja zastosowanie wiec przepisy ogolne zobowiazan

Wszyscy znamy paremię pacta sunt servanda. Jest ona wypowiedziana w kilku przepisach, w tych takze dotyczacych zwloki. Patrz art 477: w razie zwloki dluznika wierzyciel moze zadac niezaleznie od wykonania zobowiazania naprawienia wyniklej ze zwloki szkody (pisze z pamieci wiec moze pomylilej szyk albo slowo).
Nezaleznie od wykonania zobowiazania czyli tak naprawde nie mozemy zadac albo odszkodowania albo wykonania zobowiazania. Pierwszenstwo ma wykonanie zobowiazania.
Jednym z wyjatkow jest fakt utracenia znaczenia zobowiazania dla dajacego do naprawy gwarancyjnej - wtedy moze swiadczenia nie przyjac i zadac odszkodowania z niewykonania zobowiazania.
Utracenie znaczenia wymaga dowodu.

W pierwszej wiec kolejnosci dajacy do naprawy gwarancyjnej (jesli nie zachodzi wyjatek) moze pozwac w trybie art. 64 KC gwaranta i zmusic go przez to do wykonania zobowiazania z naprawy gwarancyjnej

Powrót